Annons

Vill granska införsel av sprängmedel

Kriminellas växande tillgång på sprängmedel måste granskas bättre, säger Göteborgs biträdande polischef Anders Börjesson till , efter onsdagens explosion vid en läkarmottagning i staden, där två kvinnor skadades, varav en allvarligt.
Brott • Publicerad 12 november 2020
En explosion inträffade på tredje våningen i en fastighet på Första Långgatan i Göteborg vid lunchtid på onsdagen. Två kvinnor skadades, varav en allvarligt.
En explosion inträffade på tredje våningen i en fastighet på Första Långgatan i Göteborg vid lunchtid på onsdagen. Två kvinnor skadades, varav en allvarligt.Foto: Adam Ihse/TT

Sprängämnen har blivit vanligare bland grovt kriminella och på kort tid har fem explosioner inträffat i Göteborg. Byggnaden där det smällde under onsdagen utsattes för en detonation även för tre veckor sedan.

– Vi ser alltifrån dynamit, till förbjuden pyroteknik som bangers, de kan vara livsfarliga i sig, men även konventionella sprängmedel har uppenbarligen varit lätta att få tag på. Vi behöver utveckla förmågan att redan vid våra gränser stoppa sprängmedel som olagligt riskerar att föras in i landet, säger Anders Börjesson, till GP.

Annons

Det är också viktigt att undersöka hur sprängmedlen sedan förvaras, till exempel på byggarbetsplatser, menar han.

– Det finns en hel del att göra i förebyggande syfte. Sen behöver vi i slutändan bli bättre på att utreda sprängningarna, säkra bevisning och få gärningsmännen dömda för brotten, säger Börjesson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons