Annons

Vill bli statsminister – makens bluffar stör

Søren Pape Poulsen tog djärvt sats mot statsministerposten. Då avslöjades en rad påhitt och lögner kring hans make.
Kontroverserna kring den danske toppolitikern har lett till ett opinionsras – och en skilsmässa.
Danmark • Publicerad 2 oktober 2022
Konservative folkepartis ledare Søren Pape Poulsen (vänster) har hamnat i blåsväder med anledning av felaktiga uppgifter som givits om hans make Josue Medina Vasquez (till höger). Här undviker politikern att svara på frågor om det vid en galamiddag i september. Arkivbild.
Konservative folkepartis ledare Søren Pape Poulsen (vänster) har hamnat i blåsväder med anledning av felaktiga uppgifter som givits om hans make Josue Medina Vasquez (till höger). Här undviker politikern att svara på frågor om det vid en galamiddag i september. Arkivbild.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT
"En säker borgerlig röst", lyder budskapet på en buss i Köpenhamn. Bilden togs den 14 september.
"En säker borgerlig röst", lyder budskapet på en buss i Köpenhamn. Bilden togs den 14 september.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/TT

– Jag är redo, meddelade Konservative folkepartis ledare Søren Pape Poulsen vid en pressträff den 15 augusti.

Han lanserade sig själv som en tredje statsministerkandidat, vid sidan av den sittande socialdemokraten Mette Frederiksen och borgerliga Venstres Jakob Ellemann-Jensen, och som den som bäst kan samla den danska högern.

Annons

Dittills hade Pape Poulsens popularitet bara växt och han var enligt mätningarna den kandidat som danskarna hade högst förtroende för. Men kandidaturen innebar också att Danmarks stora medier satte honom – och hans uppmärksammade make – under lupp.

Inte alls bekant

Pape Poulsens man Josue Medina Vasquez har bland annat sagt att Dominikanska republikens tidigare president Danilo Medina är hans farbror. Det har Søren Pape Poulsen fört vidare som en sanning flera gånger, även då Medina ännu var president.

Kvällstidningen Ekstra Bladet ringde för några veckor sedan upp presidentfamiljens jurist och frågade hur det låg till.

– Det är inte korrekt. Familjen känner honom inte och de känner inte heller igen honom på bild. . . De har aldrig sett honom, sade juristen Carlos Salcedo.

I andra sammanhang har Pape Poulsen berättat om sin makes starka judiska tro. Förrförra året lyfte han den vid en konferens om antisemitism:

– Det är ju så att min bättre hälft är jude. Och han har gått till synagogan från spädbarnsåldern med sin familj varenda lördag.

I intervjuer har politikern berättat hur det är att fira dansk jul tillsammans med sin judiska svärfamilj.

Men Ekstra Bladet reste nyligen till Josue Medina Vasquez dominikanska hemort Los Alcarrizos, där dennes grannar och bekanta vittnar om att familjen Vasquez är framstående medlemmar inom den kristna frikyrkan Sjundedagsadventisterna.

Informellt stormöte

I fortsatta granskningar tittade Ekstra Bladet och Jyllands-Posten närmare på en privat resa som den dåvarande justitieministern Søren Pape Poulsen gjorde till Dominikanska republiken 2018.

Under resan hade de möten med dominikanska ministrar och toppolitiker. Mötena hade arrangerats på Josue Medina Vasquez initiativ och Danmarks utrikesdepartement och ambassad fick inget veta. En vän i sällskapet presenterades därtill felaktigt som Danmarks "vice idrottsminister" för dominikanerna.

Annons

– Det var en tankevurpa. Hade det inte varit min man som sagt att vi skulle träffa dessa personer och såg till att mötena arrangerades så hade man nog inte gjort det. . . Det skulle jag självklart inte ha gjort, sade Søren Pape Poulsen när han bekräftade skeendena för Radio4 tidigare denna vecka.

Tidigare under 2018 uppmärksammades det att Josue Medina Vasquez hade gripits för rattfylleri. Pojkvännen Søren Pape Poulsen, då justitieminister, gick ut och bad allmänheten om ursäkt.

"I god tro"

Till följd av avslöjandena i augusti anklagade Pape Poulsen de inblandade medierna för att lägga sig i hans privata angelägenheter. Ett par veckor senare bad han om ursäkt via sociala medier:

"Min make har sagt saker som är fel, medan andra saker bygger på missförstånd. Detta är uppgifter som även jag har fört vidare, men i god tro."

Ytterligare några dagar senare meddelade Pape Poulsen att han och maken enats om att gå isär.

Konservative folkeparti har tappat nästan fem procentenheter i opinionen på en månad – och därmed det övertag som partiet en tid såg ut att ha på högerkollegorna i Venstre. Förtroendesiffrorna för Søren Pape Poulsen har också rasat sedan i somras.

En informell valrörelse har på sätt och vis redan inletts i Danmark. Statsminister Mette Frederiksen kommer av allt att döma behöva utlysa val senast i samband med att folketinget öppnas nästa vecka.

Fakta: Danska opinionen

Så här fördelades de danska väljarnas stöd i opinionsinstitutet Voxmeters mätning som publicerades den 26 september. 1 004 personer intervjuades mellan 19 och 25 september.

Inom parentes visas ändringen i procentenheter sedan motsvarande mätning nästan en månad tidigare, som publicerades den 29 augusti.

Partierna är grupperade efter vilka som brukar räknas till det röda vänsterblocket respektive det blå högerblocket.

Socialdemokratiet: 25,1 (-0,1)

Socialistisk Folkeparti: 8,3 (+0,5)

Enhedslisten: 7,3 (-0,8)

Radikale Venstre: 6,5 (-0,8)

Alternativet: 1,1 (-0,3)

Venstre: 14,1 (+2,3)

Konservative Folkeparti: 11,6 (-4,8)

Danmarksdemokraterne: 9,1 (+0,2)

Nye Borgerlige: 5,1 (+1,4)

Liberal Alliance: 4,6 (+0,6)

Dansk Folkeparti: 2,5 (-0,9)

Moderaterne: 2,4 (+0,1)

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons