Annons

Vikingaskatt till salu – forskare kritisk

912 mynt och runt 40 silverföremål från vikingatiden ska säljas på auktion – något som får forskare att rasa.
Vetenskap • Publicerad 11 april 2022
Everlövsskatten – vikingamynt hittade i en chiffonjé under 1980-talet. Arkivbild.
Everlövsskatten – vikingamynt hittade i en chiffonjé under 1980-talet. Arkivbild.Foto: Historiska museet vid Lunds universitet

– Auktionen är en stor tragedi, det hör till statlig egendom och ska inte säljas enligt mitt sätt att se det. Det är väldigt, väldigt tragiskt om skatten blir uppsplittrad, säger Birgitta Hårdh, arkeologiprofessor emerita som tidigare varit med och anordnat en utställning med samlingen på Historiska museet i Lund, till HD/Sydsvenskan.

Det handlar om den så kallade Everlövsskatten. Det yngsta myntet dateras till år 1018 – alltså under vikingatid. De äldsta fynden i skatten bedöms vara från 800-talet. I slutet av april ska mynten läggas ut på auktion.

Annons

Myntsamlingen, som aldrig blivit inlöst av Riksantikvarieämbetet, hittades i en chiffonjé under 1980-talet. En släkting till de nuvarande ägarna hade lagt mynten i möbeln som sedan gått i arv.

Upphittade fornminnen ska rapporteras till länsstyrelsen enligt Kulturmiljölagen. Men lagen är otydlig när fyndet görs inomhus – något som flera forskare i landet vill se en förändring av, skriver tidningarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons