Annons

Victoria på intensiv visit i Vietnam

Kronprinsessan Victoria besöker Vietnam tillsammans med ett 50-tal representanter för svenskt näringsliv. Landet är en intressant marknad för svenska företag.
Kungligt • Publicerad 6 maj 2019
Kronprinsessparet besöker Vietnam tillsammans med representanter för svenskt näringsliv.
Kronprinsessparet besöker Vietnam tillsammans med representanter för svenskt näringsliv.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I tropisk värme landade kronprinsessan Victoria tillsammans med prins Daniel, utrikeshandelsminister Ann Linde (S) och ledare från ett 50-tal företag från svenskt näringsliv på Hanois flygplats i Vietnam tidigt på måndagsmorgonen. Det blir inledningen på ett tre dagar långt intensivt besök i republiken Vietnam.

– Kronprinsessparet, tillsammans med näringslivsgruppen och statsrådet, är mer än välkomna. Intresset är enormt, säger Pererik Högberg, Sveriges ambassadör i Vietnam.

Annons

– Sverige har en lång relation till Vietnam och var 1969 det första västland som etablerade diplomatiska relationer mellan länderna. Dessa 50 år av diplomati uppmärksammar vi under besöket och det får bli en plattform för de kommande 50 åren.

Största delegationen

I dag har tre svenska företag produktion i Vietnam. ABB etablerade en fabrik 1993, handsktillverkaren Hestra öppnade förra året och i sommar slår Tetrapaks nya Asienfabrik upp portarna. Även Ikea har visat intresse. Ann Linde tar med sig den hittills största delegationen svenska företag i samband med ett officiellt besök.

– Det är en handfull svenska företag som är här och tittar, både för att Vietnam är en intressant marknad, men det handlar också om handelsspänningarna mellan USA och Kina, säger Pererik Högberg.

– Sveriges export är låg i dag men har ökat starkt de senaste fem, sex åren. Nu är vi uppe i en handel på tio miljarder kronor i import från Vietnam till Sverige.

Flera besök

Kronprinsessparet kommer också bland annat att möta premiärminister Nguyen Xuan Phuc, besöka förre presidenten Ho Chi Minhs hus, träffa gymnasieelever, se skyddsrummen på legendariska Hotel Metropole och träffa småföretagare som får stöd av olika FN-organ i syfte att skapa inkomster och arbetstillfällen inom hantverk.

Programmet avslutas i Ho Chi Minh City på onsdag med en båttur på Saigonfloden där man informeras om hur staden arbetar med försörjning, planering, förorening och plast i vatten.

Jonas Ekströmer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons