Annons

"Vi har satt in alla resurser"

Jenny Franssons A-prov visade spår av en förbjuden anabol steroid.
Ett besked som Svenska brottningsförbundet tar på största allvar.
Brottning • Publicerad 3 februari 2020
Zakarias Tallroth, sportchef och pressansvarig för Svenska brottningsförbundet. Arkivbild.
Zakarias Tallroth, sportchef och pressansvarig för Svenska brottningsförbundet. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Brottaren testades den 9 januari. Svaret på A-provet kom i slutet av förra veckan: Dopningstestet visade spår av den anabola steroiden metyltestosteron.

I väntan på att B-provet ska analyseras tas Jenny Fransson ur den svenska OS-truppen till Tokyo och stryks helt från EM i Rom nästa vecka.

"Hon tog det oerhört hårt"

Annons

– Hon tog det oerhört hårt, självklart. Det går inte att se det på något annat sätt, säger Svenska brottningsförbundets sportchef och pressansvarige Zakarias Tallroth.

– Vi vet att Jenny har ansökt om att få B-provet analyserat. Det är det första steget.

TT: När tror ni det blir klart?

– Det är inte vi som styr det. Men Jenny har ansökt om att få det gjort så fort som möjligt. Sedan exakt när det är klart, det vet i alla fall inte vi.

TT: Hur har hon fått sig ämnet?

– Hon säger att hon inte har någon aning, säger Tallroth.

– Det vi vet, utifrån att det är en väldigt lite mängd, är att det något som man i sådana fall har fått i sig ganska kort inpå testet. Det finns en stor sannolikhet att hon har fått i sig det inom fem dagar, om man ska utgå från den mängden som testet påvisade.

"Förstår allvaret"

Zakarias Tallroth säger att förbundet tar dopningstestet på "största allvar" och att de har "satt in alla resurser de har".

– Vi förstår allvaret. Vi jobbar alltid proaktivt mot dopning och vi tar detta på största allvar. Det är också utgångspunkten, säger han.

– Just nu försöker vi bara göra det bäst för Jenny, av den här situationen. Hon genomgår en tuff prövning i livet.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons