Annons

"Vi har en annan utgångspunkt"

Jämställdheten kan vara en av valets mest bortglömda frågor trots att Sverige för första gången har ett renodlat feministiskt parti som vill in i riksdagen.
Nyheter • Publicerad 15 september 2006
Loella Sjögren är Feministiskt Initiativs kontaktperson i Kalmar län. Foto: Maths Bogren
Loella Sjögren är Feministiskt Initiativs kontaktperson i Kalmar län. Foto: Maths BogrenFoto: 

Feministiskt Initiativ gjorde allt rätt till att börja med. Namn som Gudrun Schyman, Ebba Witt-Brattström och Tiina Rosenberg fick Fi att framstå som ett hot mot framför allt vänsterblocket, som inte lyckats i sina strävanden för ett mer jämställt samhälle.

Men sedan dess har slitningar och interna stridigheter tagit udden av Fi. Enligt en undersökning som Fi låtit Sifo göra kan 8 procent av väljarna tänka sig att rösta på partiet, men det direkta stödet är mycket lägre än så.

Annons

Fi kandiderar inte till någon fullmäktigeförsamling i Kalmar län men har en kontaktperson i Loella Sjögren, en 26-årig litteraturstudent som jobbar på ett demensboende i Borgholm.

Varför ska man rösta på Fi?

- Därför att man vill att kvinnors löner ska höjas, för att mäns våld mot kvinnor ska stoppas och för att föräldraförsäkringen ska delas lika. Vi är för en värld fri från diskriminering och vill att samhällsbyggandet måste ske utifrån kvinnors villkor.

Vad har ni som de andra partierna saknar?

- Vi har det feministiska perspektivet. Vi ser inte politiken efter höger-vänsterskalan. Vi vill peka på den könsmaktsordning som råder. Jämställdheten har helt försvunnit från debatten.

Är ni ett enfrågeparti?

- Man kan inte negligera och nedvärdera kvinnors villkor till att bara gälla en sak. Då har man det vanliga perspektivet. Kvinnor har i genomsnitt 4 000 kronor mindre i lön än män. Det är något som sedan följer med in i pensionerna och vi har inte samma förutsättningar till utveckling som männen.

Är Fi ett vänsterparti?

- Folk vill stoppa in oss i ett höger- eller vänsterfack. Men vi har en annan utgångspunkt - ett nytt synsätt. Det viktiga är att vi bryter den rådande könsmaktsordningen.

Ni använder gärna ord som könsmaktsordning och heteronormativitet. Du är inte rädd att ni skrämmer bort väljare med de svåra orden?

Annons

- Om man inte vill skaffa sig kunskapen är det kanske så. Medierna har varit väldigt bra på att snedvrida i stället för att upplysa. Jag tror att det behövs en folkbildning. Det finns flera marginaliserade grupper i samhället som kvinnor, handikappade, invandrare och homo/bi/transpersoner. Det här är vår ideologi och den vi står för.

Hur beroende är Fi av Gudrun Schyman?

- Hon är en av initiativtagarna och en stark och tydlig frontfigur. Jag är väldigt tacksam för att vi har Gudrun i partiet.

Har ni någon politik för miljön, jobben eller åldringsvården?

- Vi har en plattform. Den finns på vår hemsida. Jag är inte insatt i alla frågorna. Men om man applicerar det feministiska perspektivet på alla frågor så har vi en politik på alla de områdena.

Är ni för kvotering?

- Män kvoterar hela tiden män till olika positioner i samhället. Men jag tror att vi kan komma långt genom att låta män och kvinnor dela föräldraledigheten lika. Då blir det helt plötsligt inte en större risk att anställa en kvinna. Jag tror att det kommer att leda till lika löner och pensioner. Och i förlängningen kommer vi att få samma förutsättningar att leva.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons