Annons

"Vi älskar honom när han är råbarkad"

Valfebern är tydlig i demokraten Joe Bidens födelsestad Scranton i Pennsylvania – på båda sidor.
USA • Publicerad 3 november 2020
Republikanen och yrkesföraren Joe Torres vill inget hellre än att Donald Trump fortsätter som USA:s president.
Republikanen och yrkesföraren Joe Torres vill inget hellre än att Donald Trump fortsätter som USA:s president.Foto: Tina Magnergård Bjers/TT
Kontorschefen Janet Garvey och hennes 90-åriga mamma Catheryn säger att de älskar president Donald Trump.
Kontorschefen Janet Garvey och hennes 90-åriga mamma Catheryn säger att de älskar president Donald Trump.Foto: Tina Magnergård Bjers/TT
Anhängare till Demokraternas presidentkandiat Joe Biden i Erie i Pennsylvania.
Anhängare till Demokraternas presidentkandiat Joe Biden i Erie i Pennsylvania.Foto: Greg Wohlford/AP/TT
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden vid ankomsten till Pittsburgh i vågmästarstaten Pennsylvania, dagen före valet.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden vid ankomsten till Pittsburgh i vågmästarstaten Pennsylvania, dagen före valet.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Torres har parkerat sin flaggprydda bil på en höjd med utsikt över Wilkes-Barre Scrantons flygplats. Nere i hangaren håller republikanen Donald Trump ett av sina sista kampanjframträdanden och låten "We are the champions" dånar i luften. Området är fullpackat med bilar, de allra flesta smyckade med Trumpskyltar och klistermärken.

– Jag vill ha fyra år till med Trump. Han är bra för ekonomin och tuff mot socialister. Om Biden vinner kommer extremvänstern att ta över, våra skatter gå upp och jobben försvinna utomlands, hävdar Torres.

Annons

Att Biden är känd som en mittenorienterad politiker vill han inte kännas vid.

– Han gjorde ju ingenting under sin tid som senator. Och hamnar han i Vita huset tar socialister som Bernie Sanders över.

Bytte parti

En bit bort vid vägkanten sitter kontorschefen Janet Garvey och hennes mamma Catheryn i en bil. De är enbart där för att titta på folkmassorna, det är för långt för den äldre kvinnan att gå till hangaren.

– Vi älskar honom, även när han är tuff och råbarkad. Hans handlingar är viktigare än ord, säger 90-åriga Catheryn Garvey om presidenten.

Dottern nickar entusiastiskt.

– Donald Trump är emot abort, det är den viktigaste frågan för mig vid sidan av ekonomin, säger hon.

– Jag var demokrat fram till för fyra år sedan, då bytte jag parti och röstade på Trump. Det har jag inte ångrat.

Återupprätta själ

Vid Joe Bidens och Kamala Harris lokala kampanjkontor inne i Scranton är världsbilden en helt annan. Trots kyligt väder och kastvindar står frivilliga vid bord utomhus och delar ut kampanjmaterial och pratar med väljare. Här är mycket folk, alla har munskydd och är noga med att hålla avstånd.

– Folk är entusiastiska, det är ju Joes hemstad, säger Steven Peterson som tagit ledigt från sitt vanliga jobb för en kongressledamot i Washington DC för att kampanja i Scranton.

– Joe säger att han vill återupprätta landets själ. Det tror jag på och det är viktigt för mig.

Annons

Just Joe Bidens retoriska ton har även stålarbetaren Dave Callis tagit fasta på.

– Biden är en god man, bra mycket bättre än Trump. Jag blir arg bara jag hör presidentens röst, säger han.

Callis jobbar på stålföretaget McGregor Industries i Dunmore, strax norr om Scranton. Han är lokal fackföreningsrepresentant för metallarbetarna och säger att löneläget och sjukvårdförsäkring är de viktigaste valfrågorna, både för honom och kollegorna.

Men på industrigolvet, bland valsar och metallkapar, är Callis ganska ensam om sin politiska inställning.

– De flesta här stödjer Trump. Men de vill inte prata så högt om det med mig, vi bara jobbar tillsammans, säger han och ler.

Tror på processen

Ingen av hans kollegor vill heller prata om valet när TT hälsar på. Det kan bero på att företagets ägarfamilj McGregor, som guidar runt, är lokalt kända demokrater och att det var just här, på lastkajen, som Joe Biden i somras lanserade sin ekonomiska plan Build Back Better.

– Joe är genuin. Och jag har tilltro till valprocessen. Men vi kan inte andas ut förrän vi har en annan president i Vita huset, säger vice vd Grace McGregor.

I Dunmore, liksom i de flesta av Pennsylvanias mindre städer, finns grannhus vars skyltar och flaggor visar att man på ena sidan staketet röstar på Joe Biden och i grannhuset på Donald Trump. Vissa är humoristiska; "Trump eller (smittskyddsexperten) Fauci?" frågar en hemgjord skylt och ber samtidigt förbipasserande att rädda landet genom att rösta.

Det är typiskt för en vågmästarstat, vars väljare uppvaktats gång på gång av presidentkandidaterna. Just Pennsylvania, med sina 20 elektorer, beskrivs (vid sidan av Florida) som ett "måste" att vinna för den som vill bli USA:s nästa president. Sannolikt är det därför som såväl Trump som Biden och Bidens vicepresidentkandidat Kamala Harris kampanjade här dagen före valet.

Fakta: Pennsylvania

Pennsylvania ingår i bandet av östkustsstater, men saknar kontakt med Atlanten. Den största staden Philadelphia har länge varit och är dess port till havet, då den ligger vid Delawarefloden som fortsätter inåt landet.

Den näst största staden är Pittsburgh. Den formella huvudstaden är Harrisburg. Delstaten har nästan 13 miljoner invånare varav merparten finns utspridda över landsbygdsområden. Omkring 12 procent är svarta, 8 procent spansktalande så kallade latinos.

Bland de allra första nybyggarna fanns en stor andel svenskar som startade den kortvariga kolonin som kallades Nya Sverige. Pennsylvania blev sedan en av de 13 engelska kolonier som bildade USA.

Under inbördeskriget skedde det viktiga slaget vid Gettysburg i södra Pennsylvania. 1979 skedde den stora kärnkraftsolyckan vid Three Mile Island-verket utanför Harrisburg. Delstaten utmärkte sig länge med flera av de största stålverken i världen.

Som många andra delstater är Pennsylvania uppdelat mellan stadsområden som lutar åt Demokraterna och en landsbygd som är mer republikansk. När Donald Trump vann valet 2016 bröt han en längre trend där Pennsylvania röstat demokratiskt i presidentval.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons