Annons

Vetlanda: 22-åringen ska psykundersökas

Den 22-årige man som knivhögg sju personer i Vetlanda i början på mars ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.
Det beslutade Eksjö tingsrätt på torsdagen.
Brott • Publicerad 3 juni 2021
Den 22-årige man som knivhögg sju personer i Vetlanda i början på mars ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Den 22-årige man som knivhögg sju personer i Vetlanda i början på mars ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

På onsdagen hölls slutpläderingarna i rättegången mot mannen. Åklagarna begärde att 22-åringen skulle genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. Det är en utredning som försöker ta reda på om han lider av "en allvarlig psykisk störning". Det är ett juridiskt begrepp och inte en medicinsk diagnos.

Under torsdagen meddelande tingsrätten i ett pressmeddelande att den anser att "det har lagts fram övertygande bevisning om att NN (22-åringen) har begått de gärningar som åklagaren har påstått i målet".

Annons

Därför har rätten beslutat att en rättspsykiatrisk undersökning ska utföras.

Sjuk vid knivdådet

22-åringen har tidigare genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när knivdådet skedde.

– Det var som om hjärnan slutade fungera. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt, sade 22-åringen själv när han vittnade i rätten.

I slutpläderingen i rättegången argumenterade åklagarna för att dådet skulle betecknas som sju mordförsök och att straffvärdet för handlingarna borde vara livstids fängelse.

Försvararen däremot påpekade att åtminstone ett av dåden snarare borde ses som grov misshandel och att straffvärdet motsvarar ett tidsbestämt fängelsestraff.

Sex veckor

Nu ska det först göras en större rättspsykiatrisk undersökning. Det innebär att rättegången pausas i väntan på utlåtande från Rättsmedicinalverket. Vanligen tar det fem till sex veckor. Skulle undersökningen visa att mannen lider av en allvarlig psykisk störning kan det bli aktuellt med rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

– Min klient är positivt inställ till vård. Han tycker själv att han behöver hjälp, förklarade hans försvarare Christian Berntö efter onsdagens förhandling.

Fakta: Rättspsykiatrisk undersökning

En större rättspsykiatrisk undersökning (RPU) görs för att ta reda på om en person, som av domstol har bedömts skyldig, hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.

Utredningen görs av Rättsmedicinalverket. Den misstänkte undersöks av bland annat rättspsykiater, psykolog och omvårdnadspersonal genom samtal, observationer och tester. Undersökningen tar oftast fyra till sex veckor.

När utredningen är klar skickas ett utlåtande till domstolen. Resultatet av undersökningen kan ha avgörande betydelse för om personen döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

De flesta som utreds har någon form av psykisk sjukdom. Det är dock en hög tröskel till vad som bedöms som en allvarlig psykisk störning, vilket är ett juridiskt begrepp och ingen medicinsk diagnos. Domstolen är fri att döma till fängelse oavsett vad utlåtandet säger.

2019 genomfördes 573 rättspsykiatriska undersökningar. Av dessa bedömdes 59 procent ha en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Källa: Rättsmedicinalverket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons