Annons

Veronica Maggio: "Trött på att vara missnöjd"

Efter en tuff tid i "Låtskrivarthailand" återfann Veronica Maggio kreativiteten – med lite hjälp från Jocke Berg.
Med albumet "Fiender är tråkigt" viftar hon med fredsflaggan mot andra och sig själv.
Musik • Publicerad 13 juni 2019
Veronica Maggio kommer med första delen av albumet "Fiender är tråkigt" nu och släpper nästa del i höst.
Veronica Maggio kommer med första delen av albumet "Fiender är tråkigt" nu och släpper nästa del i höst.Foto: Claudio Bresciani/TT

Veronica Maggio inledde sommaren med att slå Louis Armstrongs besöksrekord på Gröna Lund från 1962. 51 000 personer såg hennes tre konserter i nöjesparken.

Innan sommarturnén fortsätter väntar ny musik. Albumet "Fiender är tråkigt" har hon delat i två, den första halvan kommer nu och resten i höst. "Fienden" finns både inom henne och runt omkring.

Annons

– Det står kanske för att jag är trött på att vara missnöjd med saker och ting, med mig själv och andra. Det är lite av en fredsflagga, säger Veronica Maggio och tillägger:

– Det är ett av mina återkommande teman, att jag vill bli bättre. Att jag skjuter upp saker eller att jag är för stökig. "Hädanefter ska jag va bra".

"Kändes läskigt"

Före "Fiender är tråkigt" åkte hon till Los Angeles, eller "Låtskrivarthailand", som hon själv skämtsamt kallar det. Hon är långt ifrån den enda svenska artisten som har prövat sina vingar i den amerikanska staden – men väl på plats gick det inte att skriva musik.

– För mig handlade det bara om tajmning, jag var inte på en bra plats rent kreativt. Det hade inte med Los Angeles eller dem jag skrev med att göra, säger hon.

Nytt syre kom från oväntat håll. När Tomas Alfredson gjorde sin kortfilm om Ingmar Bergman ville han att Veronica Maggio skulle skriva en låt ihop med Jocke Berg. Likt många 80-talister har hon vuxit upp med Kent.

– Jag var lite orolig inför det här mötet och föreslog till och med att någon annan än Jocke Berg skulle göra det, eftersom att det kändes läskigt. Men Tomas Alfredson var väldigt bestämd.

Det visade sig trots allt vara en lyckoträff, och duon bestämde sig för att fortsätta samarbeta även på "Fiender är tråkigt".

Filmskaparen Maggio

Under sin kreativa torka hoppade Veronica Maggio på en manusskrivarkurs för att testa någonting nytt – men lämnade när nya låtidéer började knacka på dörren. Om det blir någon film får framtiden utvisa.

– Kanske! Men jag "jinxar" det om jag säger för mycket, det är inte bara att slänga ihop en film. Det finns nog många filmmanus i byrålådor, säger hon.

Veronica Maggio har släppt fem fullängdare tidigare, men det här är första gången hon delar upp albumet i två. Det handlar om hur musikklimatet har förändrats.

Annons

– Jag gillar egentligen inte att ändra mig efter hur vinden blåser, men vi ville att folk skulle lyssna på hela albumet. Eftersom folk konsumerar musik på ett annorlunda sätt nu, kändes det här som ett bra sätt att ge alla låtarna en chans att bli lyssnade på.

Hon menar att det är en del i utvecklingen.

– Jag oroar mig inte för att människor ska sluta läsa eller sluta konsumera kultur. Allting går i cykler. Det är bättre att försöka haka på än att bromsa.

Blir mamma igen

Veonica Maggio debuterade 2006 med fullängdaren "Vatten och bröd" och är i dag en av Sveriges största artister. Vad som sker på det privata planet är hon däremot fåordig om.

– Det känns som att det alltid har lönat sig att göra så, då slipper man alla tråkiga sidor av det. När man bjuder in folk i det rummet måste man för evigt förhålla sig till att alla vet saker om det rummet, säger hon.

Ett undantag gjorde hon i maj, när hon lade upp en Instagrambild med texten "Någonting har hänt med mitt midjemått, vad kan det vara?". Ett andra barn är på gång.

– Det var skönt att få göra det själv och slippa spekulationer då vi skulle ha turnépremiär. Man bara ”Så här ligger det till, vi hörs aldrig mer om det”.

I sin bok ”Allt är för bra nu” berättar Veronica Maggio att hon arbetade väldigt hårt med "Satan i gatan"-albumet, samtidigt som hon fick sonen Bosse. Den här gången planerar Veronica Maggio att ta det lugnare och lämnar hösten ledig. I vanliga fall hade hon gett sig ut på en turné även efter det andra släppet.

– Men det kommer jag inte att göra nu av förklarliga skäl, säger hon.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons