Annons

Popdrottning och operadiva får årets Polarpris

Den amerikanska låtskrivaren Diane Warren och den ryska operasopranen Anna Netrebko är årets två Polarpristagare.
Musik • Publicerad 11 februari 2020
Diane Warren får årets Polarpris. Arkivbild.
Diane Warren får årets Polarpris. Arkivbild.Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Operasopranen Anna Netrebko är en av 2020 års Polarpristagare. Arkivbild.
Operasopranen Anna Netrebko är en av 2020 års Polarpristagare. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

"Diane Warren är den regerande drottningen över amerikansk populärmusik", slår juryn fast i sin motivering.

Kalifornienfödda Diane Warren står bakom en rad moderna klassiker inom musiken. Bland dessa kan nämnas "I don't want to miss a thing" med Aerosmith, "If I could turn back time" med Cher, "Un-break my heart" med Toni Braxton och "Because you loved me" med Celine Dion.

Annons

– Det känns otroligt att få Polarpriset, jag är så hedrad, säger Diane Warren i en förinspelad video där hon kommenterar priset.

– Jag längtar efter att åka till Sverige, jag har aldrig varit där. Finns det veganska svenska köttbullar?

Första kvinnliga låtskrivaren

Hon blir den första kvinnliga låtskrivaren, som inte också är artist, att få Polarpriset. På tiden, menar musikjournalisten Annah Björk, som tycker att det är en stor vinst att en kvinnlig låtskrivare inom popgenren nu uppmärksammas.

"Diane Warren är en av världens mest omtyckta och framgångsrika popkompositörer, och att hon lyfts fram i det här sammanhanget kommer bereda vägen för andra kvinnor som bara väntar på att placera sina låtar på listorna", skriver hon i ett mejl till TT.

Svenska Ace of Base, som under 1990-talet hade internationella framgångar, inte minst i USA, har i någon mån Diane Warren att tacka för framgångarna, konstaterar tidigare bandmedlemmen Ulf Ekberg. Diane Warren var bland annat med och skrev hitlåten "Don't turn around" och "Into the night of blue".

– Hon är en blyg men extremt självsäker låtskrivare. Det är hennes styrka. Hon jobbar i det dolda och släpper inte in många i sin värld, men melodierna är kraftfulla och textmässigt är hon helt briljant. Jag kan inte se någon annan kvinnlig låtskrivare som är bättre eller mer framgångsrik. Titta bara på artisterna hon skrivit för, helt makalöst, säger Ulf Ekberg till TT.

Netrebko prisas

Årets andra mottagare av Polarpriset är den ryska operasopranen Anna Netrebko. "Med sin fantastiska röst och självlysande karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv", lyder en del av juryns motivering.

Själv säger hon att hon ser fram emot att komma till Stockholm i juni.

– Det är en stor ära för mig att ta emot Polarpriset, det är underbart, säger hon i en förinspelad tackvideo, där hon också berättar att hon redan som 5–6-åring förstod att hon måste stå på scenen.

– Man måste älska det här yrket, annars är det omöjligt att göra jobbet, det är väldigt svårt och krävande, berättar hon.

Upptäcktes av Gergijev

Annons

Hon upptäcktes av dirigenten och operachefen Valerij Gergijev, som själv tog emot Polarpriset 2006, och debuterade 1994 som Susanna i Mozarts "Figaros bröllop" på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg, 22 år gammal.

Med åren har Netrebko kommit att bli ett av operavärldens mest välkända namn.

Den svenska tonsättaren Kim Hedås, som också sitter i Polarprisets jury, menar att valet av två kvinnliga pristagare speglar vår tid.

– Det råder knappast någon brist på kvinnor som gör bra musik, tvärtom. I år har vi två pristagare som är passionerade inom helt olika genrer, och vars musik man knappast kunnat undgå. Att båda lyfts nu är bara en naturlig följd av att fler tänker på sånt nu, säger hon.

Polarpriset instiftades 1989 av Stig "Stikkan" Andersson, och pristagarna får en miljon kronor vardera. Själva prisceremonin äger rum den 9 juni på Grand Hotel i Stockholm.

Elin Swedenmark/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons