Annons

Vd döms efter dödsolycka

Brott • Publicerad 5 juli 2023
Uppsala tingsrätt dömer en vd till att betala dagsböter och skadestånd efter en dödsolycka på Vedyxatippen i Uppsala. Arkivbild.
Uppsala tingsrätt dömer en vd till att betala dagsböter och skadestånd efter en dödsolycka på Vedyxatippen i Uppsala. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/ TT

När en grävmaskin vintern 2021 skulle lastas av från ett lastbilssläp på avfallsanläggningen i Uppsala, lossnade en 300 kilo tung ramp från släpet och hamnade på en man som omkom, skriver Upsala Nya Tidning.

Rampen saknade en viktig fjäder och nu har vd:n för bolaget där mannen var anställd, dömts för arbetsmiljöbrott. Vd:n anses ha brustit i sitt arbetsmiljöansvar bland annat genom att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra att släpet användes innan det lagats, skriver Uppsala tingsrätt i sin dom.

Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter, och mannen döms även att betala skadestånd till den avlidnes anhöriga.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons