Annons

Växelfel tros ha orsakat Arlandatågs urspårning

Tågolycka • Publicerad 9 juli 2023
Arlanda Express spårade ur under färd vid Blackvreten tågdepå i höjd med Arlanda stad den 27 maj. Arkivbild.
Arlanda Express spårade ur under färd vid Blackvreten tågdepå i höjd med Arlanda stad den 27 maj. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl / TT

Troligen var det ett fel i en växel som gjorde att Arlanda Express spårade ur i maj, enligt utredningsledare Mikael Hillbo på Statens haverikommission.

En rörlig korsningsspets i en växel som leder till underhållsverkstaden i Blackvreten har troligen kommit ur sitt läge, rapporterar DN med hänvisning till nyhetssajten Järnvägar.

Annons

Den första vagnen och de två första hjulaxlarna på andra vagnen ska ha passerat växeln utan att spåra ur. Men tågets sjunde axel ska ha hoppat ur spåret vilket tyder på att korsningsspetsen flyttats medan tågen passerade, enligt Hillbo.

Inget fel på fordonen har hittats. Delar av växeln har skickats på metallurgisk analys.

67 personer befann sig ombord när tåget spårade ur. Två av dem skadades och fördes till sjukhus. Skadorna på spåret blev omfattande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons