Annons

Vattnet tillbaka efter läcka

Det som befarades vara en ny vattenläcka vid Nyköping och Oxelösund verkar inte ha varit det. Och fler och fler återfår nu vattnet.
Samhälle • Publicerad 4 juni 2022
En huvudvattenledning gick av under natten till torsdag, strax utanför Nyköping.
En huvudvattenledning gick av under natten till torsdag, strax utanför Nyköping.Foto: Magnus Andersson/TT

Huvudvattenledningen som brast under natten till torsdagen är lagad. Mellan 30 000 och 40 000 hushåll och verksamheter drabbades av läckan, som gjorde att stora delar av Nyköpings och Oxelösunds kommuner stod helt utan vatten.

Under fredagen befarades det att en ny läcka uppkommit, då vattennivån sjönk igen. Det kan dock ha berott på att ovanligt mycket vatten användes.

Annons

– Vi har inte hittat några som helst spår efter någon ny vattenläcka, utan det kan ha berott på att det var ett väldigt stort uttag av vatten, att det var det som gjorde att vattentornet tömdes igen, säger Annica Nilsson.

– Men det fylldes på sedan under kvällen så vi tror inte att det var någon läcka helt enkelt.

Systemet håller på att fyllas. Det är fortfarande lite lägre tryck än vanligt, och det finns ingen prognos för när vattenkapaciteten kan vara tillbaka på normal nivå.

Boende i Nyköpings och Oxelösunds kommuner uppmanas fortfarande att koka vatten som ska drickas eller användas till matlagning. Det beror på att en vattenläcka kan leda till att det finns bakterier, virus eller parasiter i vattnet. Det uppmanas även till sparsamhet med vattnet.

Skolor och förskolor i Oxelösund och Nyköping fick hållas stängda under torsdagen och fredagen. Planen är att de ska kunna öppnas igen på tisdag, efter ledigheterna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons