Annons

Vattenfall vrider på mer kärnkraft

Vattenfall ökar sin produktion av kärnkraft. Åtgärden väntas kapa pristopparna i södra Sverige.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2022
Forsmarks kärnkraftsverk, från vänster: Forsmark 1 och Forsmark 2. Arkivbild.
Forsmarks kärnkraftsverk, från vänster: Forsmark 1 och Forsmark 2. Arkivbild.Foto: Robert Gabrielsson/Vattenfall/TT

Vattenfalls reaktorer i Forsmark, vid den uppländska kusten, har sparkapital. Det går att kräma ur mer energi. För några år sedan höjdes effekten vid Forsmark 2, nu är det ettans tur, och från senare delen av sommaren kan effekten ökas på med 100 MW eller tio procent mer än i dag, i två steg.

Enligt Torbjörn Wahlborg innebär det här det största tillskottet av planerbar kraft under hela 2020-talet, alltså exklusive vindkraft som inte går att reglera på samma vis.

Annons

Tillskottet blir extra viktigt vintertid, när det blåser dåligt, och då främst i södra Sverige.

Potentiellt kan även Forsmarks tredje reaktor öka kapaciteten, men det krävs mer investeringar och något sådan beslut är inte taget, men heller inte uteslutet, enligt Torbjörn Wahlborg.

Att Vattenfall inte ökat kapaciteten i Forsmark 1 tidigare, trots de skenande elpriserna, hänger ihop med kapacitetsproblem i elnätet. Men nu har Vattenfall hittat en lösning ihop med Svenska Kraftnät, enligt Wahlborg.

Men helt i hamn är det inte. Tillstånden från Svenska Kraftnät och Strålsäkerhetsmyndigheten är inte färdiga ännu.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons