Annons

Västvänliga PS kan gå mot seger i Slovakien

Det ser ut som att Slovakien kommer att ledas av en västorienterad regering som även fortsättningsvis kommer att ge grannlandet Ukraina ett omfattande stöd – om man får tro resultatet av en vallokalsundersökning efter lördagens parlamentsval.
Men marginalen är små.
Slovakien • Publicerad 30 september 2023
Ledaren för Progressiva Slovakien, Michal Simecka.
Ledaren för Progressiva Slovakien, Michal Simecka.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Nykomlingen, det socialliberala västorienterade partiet Progressiva Slovakien (PS) som leds av Michal Simecka, får enligt den första vallokalsundersökningen som publicerats 23,5 procent av väljarstödet.

Utmanaren, det proryska, socialdemokratiska partiet Smer får 21,9 procent av stödet.

Annons

Mycket kan ändras under rösträkningen, men om siffrorna står sig har PS spurtat rejält den senaste tiden. Bara tills nyligen låg Smer i täten i opinionen. Smer leds av den tidigare premiärministern och populisten Robert Fico. Han har gått till val på att kraftigt minska stödet till Ukraina. I stället vill han närma sig Ryssland och president Vladimir Putin.

Behöver mer stöd

Många har liknat Fico vid Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som trotsar övriga EU, genom att ha en nära relation med Putin.

Det parti som blir störst får bilda regering. Men varken PS eller Smer kommer att komma i närheten av en majoritet i parlamentet som har 150 platser.

Ett parti att hålla ögonen på är HLAS-SD, ett nytt utbrytarparti från Smer och som leds av Robert Ficos tidigare partikamrat Peter Pellegrini.

Både Fico och Pellegrini har tidigare haft premiärministerposten i Slovakien – Pellegrini tog över efter Fico 2018 då denne tvingades avgå efter stora folkliga protester kopplade till mordet på den undersökande journalisten Ján Kuciak och hans partner Martina Kusnirova.

Starkt Ukrainastöd

Den regering som tillträder efter valet kommer att ersätta en svajig center-högerkoalition som suttit vid makten sedan 2020, skriver nyhetsbyrån AFP.

Men det är också en regering som sedan Rysslands anfallskrig inleddes i februari 2022 tillhandahållit omfattande militär och humanitär hjälp till sitt krigsdrabbade grannland Ukraina.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs fel tidpunkt för när vallokalerna stänger.

Fakta: Slovakien

Slovakien är till ytan ungefär lika stort som Värmland och Dalarna tillsammans och gränsar mot Tjeckien och Polen i norr, Österrike i väst, Ungern i söder och Ukraina i öst. Landet har 5,5 miljoner invånare, varav runt 500 000 i huvudstaden Bratislava.

Området var länge en del av det ungerska riket, där Bratislava ett tag till och med var huvudstad. Då Österrike-Ungern delades upp efter första världskriget fördes slovakerna ihop med sina tjeckiska grannar i det nyskapade Tjeckoslovakien. Efter kommuniststyrets fall delades landet igen från den 1 januari 1993.

Slovakien blev våren 2004 medlem i både Nato (den 29 mars) och EU (den 1 maj). Från den 1 januari 2009 har landet euron som valuta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons