Annons

Västra Götaland går upp i stabsläge

Västra Götalandsregionen går upp i regionalt stabsläge på grund av covid-19-pandemin.
"Det är en bekymmersam situation", säger hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström.
Coronaviruset • Publicerad 3 november 2020
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I förra veckan infördes skärpta rekommendationer i flera regioner, bland dem Västra Götaland.

På grund av den fortsatta smittspridningen och en stor ökning av antalet personer som behöver sjukhusvård går Västra Götalandsregionen nu även upp i stabsläge.

Annons

"Vi har aldrig tidigare haft så skarpa råd som de som gäller nu. Vi måste tillsammans följa råden. Alla i samhället drar nytta av att samhällsspridningen minskar, och den måste göra det nu", säger regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Antalet covid-19-smittade i Västra Götalandsregionen har ökat fyra veckor i rad, uppger regionen. Förra veckan upptäcktes knappt 3 000 nya fall, mer än en fördubbling jämfört med föregående vecka.

På tisdagen vårdades 119 personer på sjukhus för covid-19, varav 14 på intensivvårdsavdelning.

Syftet med att gå upp i stabsläge är att på ett bättre sätt kunna samordna och stötta regionens verksamheter.

"Vi går nu in i ett läge där allt fler behöver sjukhusvård. För många medarbetare på såväl sjukhus som vårdcentraler är det ansträngt och vi behöver samla Västra Götalandsregionens resurser mer effektivt för att stödja förvaltningarna", säger Ann Söderström, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

"Det är en bekymmersam situation med den snabba ökningen och vi behöver nu börja ställa in planerad vård för att frigöra vårdplatser. Vi har bra tillgång till skyddsmateriel, läkemedel och annan utrustning".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons