Annons

Vårtecknen haglar in till Vårkollen

Natur • Publicerad 3 maj 2021
Under Valborgshelgen genomfördes Vårkollen för sjunde året i rad och intresset för att rapportera vårtecken har aldrig varit större. Här ses vitsippor och svalört. Arkivbild.
Under Valborgshelgen genomfördes Vårkollen för sjunde året i rad och intresset för att rapportera vårtecken har aldrig varit större. Här ses vitsippor och svalört. Arkivbild.Foto: Nora Lorek/TT

Under Valborgshelgen rapporterades nästan 12 000 observationer av tussilago, blåsippa, vitsippa, sälg, björk och hägg in från hobbyforskare runt om i landet.

Det är Svenska botaniska föreningen som tillsammans med forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet driver projektet Vårkollen. Syftet är att få en ögonblicksbild av hur långt våren kommit i landet för att se om och hur dess ankomst påverkas av klimatförändringar.

Annons

Blomningen respektive lövsprickningen av björk har enligt observationerna kommit ungefär lika långt norrut i år som vid tidigare Vårkollar, men jämfört med observationer som gjordes för 100 år sedan har den kommit en bra bit längre norrut.

– Vi är glada att vi har ett stadigt ökat intresse för att vara medborgarforskare och hoppas att det ska bidra till ett ökat engagemang för våra vilda växter och vad som händer med dem i ett förändrat klimat, säger Mora Aronsson, ordförande för Svenska botaniska föreningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons