Annons

Värsta flygkrisen sedan andra världskriget

Kastrup har tappat var tredje resenär och SAS har ställt in 2 000 avgångar i mars.
Coronaviruset slår hårt mot flygbranschen.
– Vi har inte sett något liknande sedan andra världskriget, säger Thomas Woldbye, administrativ direktör på Kastrup, till nyhetsbyrån Ritzau.
Ekonomi (TT) • Publicerad 9 mars 2020
Munskydd eller andningsskydd på passagerare som ankommer Köpenhamns flygplats Kastrup när coronaviruset fortsätter sprida sig i värden. Flygplatsen uppger att de har tappat var tredje resenär sedan utbrottet.Foto: Johan Nilsson/TT

Kastrup uppger att antalet passagerare som flyger till eller från Köpenhamns flygplats har fallit med 33 procent i förhållande till vad som är förväntat för årstiden, rapporterar danska medier.

Coronavirusets utbredning har en större påverkan på flygtrafiken än exempelvis 11 september-attackerna i USA 2001 och det askmoln som stängde stora delar av Europas luftrum i sex dagar efter den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010, enligt Kastrups administrativa direktör Thomas Woldbye.

Annons

– Det är markant mer dramatiskt än finanskrisen, 9/11 (11 september-attackerna), askmolnet och allt annat vi har sett sedan andra världskriget. Flygtrafiken har fallit med en tredjedel och vi fruktar att den kan falla med 50 procent, säger han till danska TV2.

Förlänger flygstopp

Flygbolaget SAS har nu förlängt sitt flygstopp till och från norra Italien till den 3 april med anledning av coronavirusets utbrott i regionen. Det är trafik till flygplatserna i Milano, Turin, Bologna och Venedig som berörs.

– Över hälften av våra flighter till flygplatser i norra Italien går från Köpehamn, säger Freja Annamatz, presschef på SAS, till TT.

Natten mot söndagen fattades beslut i Italien om att sätta regionen Lombardiet och flera storstäder i karantän på grund av virusutbrottet och det svenska utrikesdepartementet (UD) avråder sedan i fredags från icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien.

SAS har ändrat sina bokningsregler för nybokade biljetter, men har sedan slutet av februari sett en kraftig nedgång i antalet bokningar.

– Inte minst vad gäller Italienresor och vi ser generellt en avmattning nu vad gäller bokningar, säger Annamatz.

Kastrup är viktig för SAS även för långflygningar till Asien och tidigare har bolaget även stoppat flygningar till Peking, Shanghai och Hongkong. Dessa stopp gäller till och med den 30 april. Flygbolaget har även minskat antalet avgångar på sträckor i Europa och Skandinavien under mars och april.

2 000 inställda avgångar

– Vi ställer in ungefär 2 000 flighter för mars månad, utöver de avgångar som vi redan tidigare har slutat flyga till Shanghai, Peking och Hongkong, säger Freja Annamatz.

Flygbolaget uppgav i början av mars att ett sparpaket lanseras med bland annat personalneddragningar och Annamatz uppger att förhandlingar just nu sker med fackliga organisationer.

Även andra nordiska flygbolag har infört flygstopp till bland annat Italien. Norska Norwegian kom i lördags med beskedet att de ställer in alla flyg från Oslo till Milano tills vidare och på måndagen meddelade finländska Finnair att alla flyg till och från Milano samt Rom ställs in under perioden 9 mars–7 april.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons