Annons

Varningen: Nya regler ökar risk för ekobrott

Ekonomi • Publicerad 6 augusti 2022
De nya reglerna ökar risken för att falska identiteter och så kallade målvakter registreras, enligt myndigheten. Arkivbild.
De nya reglerna ökar risken för att falska identiteter och så kallade målvakter registreras, enligt myndigheten. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekobrottsmyndigheten varnar för risken för fler brott sedan nya regler införts i veckan som gör det snabbare och lättare att registrera nya aktiebolag, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Målet med de nya reglerna är att alla EU-medborgare ska kunna registrera nya bolag digitalt. I praktiken innebär det att Bolagsverket har fem eller tio dagar på sig att registrera nya aktiebolag, beroende på om det är en fysisk person eller företag som står bakom ansökan.

Annons

– När möjligheterna ökar för att registrera bolag från andra länder, så ökar riskerna för att falska identiteter och målvakter registreras, säger Johan Dibb, verksjurist på Ekobrottsmyndigheten, till radion.

Aktiebolag är den bolagsform som oftast används i ekonomisk brottslighet. Bland annat genom att så kallade målvakter används då kriminella vill dölja sina identiteter för att kunna begå till exempel skattebrott, penningtvättsbrott och bedrägerier.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons