Annons

Varnar för Chiles stjärna: "Topp 3 i världen"

Chile har bara en internationell stjärna.
Men Christiane Endler kan på egen hand ställa till med problem för Sverige, säger Hanna Glas, klubbkompis i Paris Saint-Germain.
Fotboll • Publicerad 7 juni 2019
Chiles målvakt Christiane Endler i en duell med USA:s Tobin Heath under en träningslandskamp i september förra året. Arkivbild.Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Sverige har aldrig mött Chile i en landskamp tidigare, och det är ett mestadels anonymt lag som står på andra planhalvan i VM-premiären på tisdag.

Men en modest 39:e-plats på världsrankningen berättar inte hela historien. Chile gick exempelvis igenom Copa América, som fungerade som OS-kval, med endast en förlust på sju matcher, mot toppnationen Brasilien.

Annons

Det har blivit en del stjärnsmällar på vägen mot VM – 0–7 mot Nederländerna i april gjorde särskilt ont – men Chile bör inte underskattas, säger Anders Eriksson. Sveriges matchanalytiker är antagligen den i landslaget som har bäst koll på sydamerikanskorna. Och han lyfter ett litet varningens finger.

Bäst i Frankrike

– Chile är ett spännande lag. De har gjort en hel del fina resultat under det senaste året och etablerat sig som ett lag som är på gång i Sydamerika. Det är ett land som kommer att vara med och tampas under flera år och jag skulle hålla Chile som ett lite svårare motstånd än Thailand (rankat 34:a), säger Anders Eriksson.

Den chilenska truppen består mestadels av spelare från den inhemska och den spanska ligan. En spelare håller till i Brasilien, en annan i Tjeckien och så finns det en som spelar i Frankrike.

Och det är inte vem som helst.

– Det är en fantastisk målvakt. Jag skulle säga att hon är topp tre av världens målvakter, i alla fall av de som jag har sett. Jag är extremt imponerad av hur duktig hon är, säger Hanna Glas.

Paris Saint-Germains Christiane Endler blev utsedd till franska ligans bästa målvakt den gångna säsongen och tillhör VM:s allra bästa sista utposter. Svenska backen Hanna Glas, också i PSG, har självklart fått en roll i att scouta 27-åringen.

Kan pressas till misstag

– Ledarna frågade mig om hennes styrkor och svagheter, men det var riktigt svårt för mig att komma på någon svaghet. Hon har riktigt bra tillslag, hennes fysik är bra, hon är extremt stor, så det är svårt att ta avslut. Man tror att bollen ska gå in och så hinner hon ändå sträcka ut. Hon har bra precision, bra lugn och värderingar. Det är svårt att se några riktiga svagheter, säger Hanna Glas.

TT: Har du hittat någon?

– Ibland om man pressar henne och kan styra henne åt ett visst håll så kan hon ha lite mindre precision på utsparkarna och då har vi chans att kunna vinna boll där. Och om du tar snabba avslut längs marken så kan de också gå in.

– Men till och med på träningarna kan man bli så här ”hur räddade hon det där ens?”. Jag tror att det blir en riktigt stor utmaning att överlista henne.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons