Annons

Värmerekord i Norge igen – 19 grader i januari

Norge • Publicerad 2 januari 2020
Ingen snö men däremot regn och varmt väder visar torsdagens prognos för flera ställen i Norge. På minst två platser slogs det gamla värmerekordet. Arkivbild.
Ingen snö men däremot regn och varmt väder visar torsdagens prognos för flera ställen i Norge. På minst två platser slogs det gamla värmerekordet. Arkivbild.Foto: Aas, Erlend

Först 18,6 grader i Åndalsnes på torsdag morgon och nytt värmerekord för januari i Norge. Sedan, bara någon timme senare, sattes ett nytt då 19 grader uppmättes i Sunndalsøra, några mil nordöst om det första.

Temperaturen var den högsta som uppmätts i Norge någonsin under januari månad, enligt Meteorologiska institutet i Norge.

Annons

– Det är som en fin sommardag i Nordnorge, säger Martin Granerød.

Åndalsnes och Sunndalsøra ligger nära kusten, i höjd med svenska Sundsvall.

Det förra värmerekordet för januari månad låg på 17,9 grader och sattes 1989.

Den milda och våta vinter som hittills rått i Norge verkar dessutom fortsätta om man ser till prognoserna, säger klimatforskaren Erik Kolstad vid Universitetet i Bergen.

– Som det ser ut i dagsläget blir det troligtvis en mild vinter fram till slutet av mars, säger han, och pekar på global uppvärmning som en orsak till att vintrarna i Norge blir varmare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons