Annons

Varmare vintrar gör lönnsirapen mindre söt

Varmare vintrar och större temperatursvängningar gör att sockerlönnarna påverkas. Både positivt och negativt för lönnsirapsproducenterna, visar det sig.
Det finns en oro för hur klimatkrisen ska påverka produktionen på sikt.
Ekonomi • Publicerad 12 februari 2023
Lönnsirap är en älskad delikatess i USA och Kanada. Arkivbild.
Lönnsirap är en älskad delikatess i USA och Kanada. Arkivbild.Foto: Charles Krupa/AP/TT
Nu savar lönnarna tidigare. Arkivbild.
Nu savar lönnarna tidigare. Arkivbild.Foto: Charles Krupa/AP/TT

Redan nu flödar den söta lönnsaven i norra USA och i Kanada. Produktionen av lönnsirap påverkas av klimatuppvärmningen, då de speciella sockerlönnarna börjar sava tidigare än normalt.

– Min far sade alltid när jag var liten "börja inte tappa sav före den 15 mars". Men om vi skulle vänta tills dess skulle vi missa halva säsongen, säger Helen Thomas, som är sjätte generationens lönnsirapsproducent i Buffalo, New York.

Bra för producenter

Annons

Det är bra för producenterna som får fler dagar då det går att tappa sav, men det varmare klimatet har också negativa konsekvenser.

Vädret blir allt mer oberäkneligt, och det gör att det ömsom fryser och ömsom blir mildväder under längre perioder. De stora temperatursvängningarna påverkar lönnarnas savproduktion negativt.

Själva saven som tappas blir också mindre söt då vintrarna blir varmare.

– De extrema vintrarna är både det bästa och det värsta för oss, säger lönnsirapsproducenten Alan Bryson i Quebec.

Mår inte bra

Nu är lönnsirapsproducenterna oroliga för hur deras verksamhet ska kunna drivas framöver, då sockerlönnarna inte mår så bra i det allt varmare klimatet.

Produktionen av lönnsirap domineras av den kanadensiska provinsen Quebec, som står för 71 procent av all sirap. USA tillverkar 20 procent, framför allt i landets norra delar men också längre söderut i delstater som Virginia och Kentucky. Resterande 9 procent kommer från andra delar av Kanada.

Lönnsirapsbranschen omsätter runt 1,5 miljarder dollar varje år, motsvarande cirka 15,7 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons