Annons

Varmare än normalt i norra Norrland

Småländska Målilla toppade med högsta temperaturen på nationaldagen – 28,2 grader. Men det är norra Norrland som sticker ut mest med långt varmare än normalt.
Väder • Publicerad 7 juni 2021
Nationaldagen 6 juni var varmt i hela landet., högst temperatur hade småländska Målilla med 28,2 grader. Arkivbild.
Nationaldagen 6 juni var varmt i hela landet., högst temperatur hade småländska Målilla med 28,2 grader. Arkivbild.Foto: Johansen, Erik

Mellan sju och nio grader högre än den brukar i början av juni. Så ser det ut i norra Norrland just nu. På söndagen uppmättes 26 grader och på vissa håll 27-28 grader i området.

– Om man tittar hur det står sig jämfört med det normala, så har det varit varmare än normalt de senaste dagarna, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Annons

Ett tillfälligt omslag i värmen som ligger över hela landet i Svealand på måndagen.

– Om man kollar till dagen så väntas åskinslag, lokalt skulle det kunna vara någon intensivare skur, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Inga tropiska nätter

Sedan i lördags har SMHI utfärdat ett meddelande om förhöjd temperatur i region Sörmland, över 26 grader tre dygn i rad. Lägger sig temperaturen över 30 grader tre dygn i följd uppgraderas meddelandet till en varning.

Men där är vi inte riktigt än. Tidigare år har det varit 30 grader varmt i juni så det är inga rekordtemperaturer vi ser ännu, enligt Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

I måndags förra veckan uppmättes årets hittills högsta temperatur på 28,5 grader i Östmark-Åsarna i norra Värmland.

Söndagens nationaldagsfirande blev som allra varmast i småländska Målilla som hade 28,2 grader.

Rekordet för 6 juni håller Stockholm ända sedan 1978 då 29,7 grader uppmättes.

Det har hänt att tropiska nätter – då temperaturen inte understiger 20 grader – infallit redan i juni.

Brandrisk i öst

– Vi ser fortfarande att temperaturerna sjunker ned till 15 grader. Haven har inte värmts upp så mycket som de gjort i juli och augusti, då kan man se ute vid kusterna att det kan bli tropiska nätter, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Kommande dagar ligger värmen stadigt över landet med temperaturer på omkring 25 grader. Men moln och regnskurar på vissa håll väntas hålla tillbaka värmen något.

Annons

I Norrbottens inland och i Lapplandsfjällen varnar SMHI för höga flöden. I flera regioner i södra Svealand, östra och södra Götaland och på Öland och Gotland råder brandrisk.

Definition värmebölja

Vad en värmebölja är, beror på var i världen man bor.

I Sverige definieras en värmebölja som en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur är minst 25 grader minst fem dagar i sträck.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons