Annons

Världsnamn stannar till i länet

Det våras för jazzen - och det med besked. Två världsnamn är på gång Stacey Kent och Benny Bailey
Nyheter • Publicerad 13 december 2003
Stacey Kent.
Stacey Kent.Foto: 

Quincy Jones - en av jazzens stora trumpetare, arrangörer och "who knows what" har bland allt han skrivit en låt som heter Meet Benny Bailey.

Nästa år har vi möjlighet. Då kommer den då 80-årige levande legenden Benny Bailey till Emmaboda. Hans trumpetspel har varit bländade - nu blir det kanske ett vågspel. Lördagen den 31 januari gästar han Emmaboda, eventuellt med göteborgaren Ingvar Callmér bakom trummorna.

Annons

Ett av de mer säkra korten är Stacey Kent, amerikanska från början med "upptäckt" i England. Nu en av de internationella jazzsångerskorna. I maj 1996 började det hända saker kring Stacey Kent. Hon gjorde en demo som hamnade i engelske trumpetaren Humphrey Lyttelton?s postfack på BBC.

Resultatet blev cd:n Close your eyes på etiketten Candid året efter. Ytterligare ett år senare stod hon på jazzklubben Kalmar Nyckels scen tillsammans med maken Jim Tomlinson och Peter Nordahl Trio.

Sista lördagen i mars är hon tillbaka, nu med Claes Crona Trio och en handfull kritikerrosade cd:s i bagaget.

Tribut till Benny Goodman

Månaden därefter kommer Sliding Hammers, det vill säga de trombonspelande systrarna Karin och Mimmi. Här får vi höra Kalmarsonen Martin Höper på bas, men inte Mimmis man Andreas Pettersson. Denne gitarrjätte kommer den 27 mars tillsammans med Hacke Björksten, Filip Augustsson, Hans Backenroth och Ronnie Gardiner.

Hos jazzklubben Kalmar Nyckel händer det också en del innan det är dags för Stacey Kent. Som en tribut till Benny Goodman den 6 februari med Lars Erstrand, Antti Sarpala, Bertil Fernqvist, Arne Wilhelmsson och Björn Sjödin.

Hector Bingert kommer tillsammans med sångerskan Giselle Martin och bland det brasilianska soundet den 5 mars hörs huspianisten Claes Crona.

Per-henrik cellton

per-henrik.cellton@barometern.se

Per-Henrik Cellton
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons