Annons

Känslosamt när veteraner hyllades på D-dagen

Flera världsledare och runt 300 krigsveteraner som deltog i striderna under D-dagen samlas i dag längs Storbritanniens södra kust för att minnas slaget som ledde till andra världskrigets slut och Nazitysklands fall.
Storbritannien • Publicerad 5 juni 2019
En av veteranerna som deltar i högtidlighållandet av D-dagen för 75 år sedan D-dagen torkar en tår.
En av veteranerna som deltar i högtidlighållandet av D-dagen för 75 år sedan D-dagen torkar en tår.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Högtidlighållandet hålls i Portsmouth och inledningen av ceremonin blev mycket känslosam när en grupp veteraner, som var med under D-dagen, kom upp på scenen och möttes av stående ovationer.

USA:s president Donald Trump, Storbritanniens premiärminister Theresa May, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, bland flera andra världsledare. Även brittiska drottning Elizabeth deltar. Runt 4 000 militärer deltar också under minnesstunden.

Annons

– Vi samlas för att hedra dem vars mod och uppoffring på Normandies stränder utmärkte en vändpunkt i andra världskriget. Vi svär att aldrig glömma att vi står i skuld till dem, sade Theresa May i ett uttalande inför ceremonin.

Drygt 150 000 soldater ingick i de allierade styrkorna i den militära insatsen för 75 år sedan. 300 veteraner, varav de yngsta är i 90-årsåldern, som deltog i striderna kommer under ceremonin att lämna Portsmouth med båt och ta sig samma väg till Normandie där de landsteg den 6 juni 1944.

Minnesceremonin fortsätter under torsdagen i norra Frankrike.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons