Annons

Istäcket vid Antarktis minsta för juli månad

Havsisen i Södra ishavet vid Antarktis krymper. I juli i år var istäcket det minsta hittills för månaden under de 44 åren som mätningarna pågått, visar EU:s satellitövervakning.
Klimat • Publicerad 10 augusti 2022
Istäcket vid Antarktis mättes i juli till det minsta på 44 år. Arkivbild.Foto: AP/TT

Enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus var havsisen i juli 1,53 miljoner kvadratkilometer, vilket är omkring sju procent mindre än genomsnittet för motsvarande månad under perioden 1991–2020.

Noteringen är den lägsta sedan mätningarna började och följer efter rekordlåga isnivåer under juni. Ända sedan februari i år har de månatliga mätningarna varit under medel.

Annons

Juli präglades av extremhöga temperaturer på flera håll i norra Europa och i Storbritannien, och var torrare än normalt på de flesta håll på kontinenten.

Även i Norra ishavet vid Arktis var istäcket lägre än genomsnittet för juli månad, enligt Copernicus som här noterade en minskning med fyra procent.

Havsisen runt Svalbard i Arktis har sedan i maj minskat kraftigt. Det befaras bland annat drabba isbjörnarna, som är beroende av istäckta hav för att klara sig, vilket NRK nyligen rapporterat om.

Klimatförändringarna förstärker den issmältning som orsakas av varmt sommarväder, sade forskaren Signe Aaboe till NRK.

Mängden havsis i Arktis har minskat i flera decennier, i takt med att människan bränt alltmer fossila bränslen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons