Annons

Varje föreställning måste vara en utmaning

Hennes hjärta finns i teatern. Men på senare år har Ingela Olsson synts allt oftare på tv och film. Nu har den Kalmarbördiga skådespelerskan fått sin första huvudroll i en tv-film.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2003
Skådespelerskan Ingela Olsson är              mitt i en intensiv inspelningsperiod av tv-filmen Älskar, älskar och älskar.foto: magnus glans
Skådespelerskan Ingela Olsson är mitt i en intensiv inspelningsperiod av tv-filmen Älskar, älskar och älskar.foto: magnus glansFoto: 

- Ja, huvudroll och huvudroll. Det är två roller och båda är lika stora, men ja, det är en av två bärande roller, säger Ingela Olsson på telefon från Stockholm.

I vintras såg vi henne som polisens fru i Järnvägshotellet och i det barnprogrammet Min vän shejken från Stureby. Innan dess har hon synts i bland annat filmerna Beck - Hämndens pris, Hans och hennes och Dubbel-åttan. När Barometern-OT pratar med Ingela Olsson är hon i slutet på en intensiv inspelningsperiod av tv-filmen Älskar, älskar och älskar. Det är långa arbetsdagar.

Annons

Med i Galeasens ensemble

Ingela Olsson tillhör i vanliga fall teater Galeasens fasta skådespelarensemble och för henne är det här jobbet extra roligt. Älskar, älskar och älskar är nämligen ett projekt Ingela har varit inblandad i från första början. Det började med att de fick läsa Martina Montelius manus till Det epileptiska riktmärket som pjäsen hette innan namnet tv-anpassades. De gillade det och bestämde sig för att sätta upp pjäsen på Galeasen. Sedan hörde SVT av sig. De ville göra tv av den.

- Det är häftigt. Det är en enorm utmaning att göra om den till tv, men det är med skräckblandad förtjusning, säger Ingela Olsson.

Älskar, älskar och älskar handlar om ett komplicerat mor-dotterförhållande. Ingela Olsson spelar mamman Moskis.

- Det är en mor som inte är helt i harmoni med sig själv. Hon är en speciell kvinna, en udda och sargad kvinna. Jag skulle inte kalla henne en stark människa, men hon är ingen liten lilja.

I den här relationen blir hon stark och dominerande, säger Ingela om sin roll.

Svår rollkaraktär

Hon vill inte avslöja för mycket om handlingen och tycker det är svårt att sätta ord på vem Moskis är. Detta trots att Ingela Olsson har levt ganska länge med henne nu. Hela hösten på Galeasen, sedan fick hon paus. Men nu är det dags igen, även om det bara är för två veckor. Ingela har inte ett helt problemfritt förhållande till sin rollfigur.

- Det är alltid en process att komma in i en karaktär som kostar på nåt. Det här var speciellt krävande för det här är en mamma som överhuvudtaget inte förstår sin dotters behov. Det var smärtsamt för mig.

Hur gör du för att ta dig in i dina roller?

Annons

- Jag har ingen särskild metod. Det är inte så att jag har kalkylerat i förväg och tänker att hon ska va så eller så. Jag bara läser pjäsen om och om igen. Det är nog mer så att jag försöker gå in i varje repetition så öppet och förutsättningslöst som möjligt. Jag tror det är lätt att blockera sig själv med en intellektuell föreställning istället för att vara öppen för olika möjligheter i varje situation. Det gäller att ha öppna spjäll så att säga.

Under den tiden du spelar en karaktär blir du påverkad av karaktärens personlighet?

- Alltså jag är en helt vanlig mamma, jag tvättar, städar och hjälper med läxor. Jag terroriserar ju inte min familj med mina olika rollfigurer. Men det är klart man blir färgad på nåt plan. Speciellt veckorna innan premiären åker jag upp och ner i känslolivet, är lite labil.

Är det ett medvetet val från din sida att du har gjort mer tv och film på sistone?

- Nej. Teatern har alltid varit mitt blod, mitt vatten och min livskraft. Det är det jag har älskat. Nu har det dykt upp möjligheter att göra film och tv. Jag har tyckt att det är intressant att prova det också.

Hur tänker du när du väljer jobb?

- Först att jag vill vara med i ett bra sammanhang, en pjäs jag tror på, en regissör jag vill jobba med, en roll jag tror att jag kan tillföra nåt i. Ju mer jag gör desto mer petig blir jag.

Har du råd att vara kräsen?

- Ja, ja. Jag är rädd om min lust. Man lägger så mycket tid och kraft på det här jobbet så det måste vara en utmaning varje kväll. Jag vill inte bli en bitter skådespelerska.

Semester på Öland

Annons

I sommar kommer Ingela Olsson tillbaka till sina hemtrakter på semester. Varje år tillbringar hon några veckor i föräldrarnas sommarstuga på Öland. Senare i sommar är det dags att filma igen.

Kay Pollack gör sin första film på 17 år och Ingela spelar en prästfru i en liten by i Norrland. Niklas Falk spelar hennes man och Michael Nyqvist har huvudrollen.

- Min roll skiljer sig mycket från den jag gör nu. Annars vet jag inte så mycket mer själv. Jag har inte börjat arbeta med manus än. Michael Nyqvist har jag spelat ihop med förut, fast på Stadsteatern. Det blir ett kärt återseende.

Lotta Nyberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons