Annons

Vården fortsatt påverkad av pandemin

Operationer och rehabilitering sköts på framtiden under pandemin. Och det märks fortfarande av. Hundratusentals vårdbesök blev aldrig av under förra året.
Vård • Publicerad 3 december 2022
Covid-19-pandemin har fortsatt stor påverkan på vården. Arkivbild.
Covid-19-pandemin har fortsatt stor påverkan på vården. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vårdens förmåga att ta hand om akuta och livshotande tillstånd har inte påverkats i någon större utsträckning under covid-19-pandemin. Dessa har ofta prioriterats och patienterna har i regel kunnat få vård i tid.

Däremot har vård av vissa kroniska sjukdomar och rehabilitering fått stå åt sidan, enligt en utvärdering som Socialstyrelsen gjort.

Annons

"Det krävdes en snabb omställning för att kunna ta hand om ett snabbt ökande inflöde av allvarligt sjuka personer – och en sjukdom som det inte fanns tillräcklig kunskap om till en början. Det var en stor utmaning för vården", säger projektledare Christina Broman i ett pressmeddelande.

Brister före pandemin

Redan före pandemin saknades tillräckliga insatser inom vissa vårdområden, som förvärrades under pandemin. Det gäller bland annat insatser till personer med artros.

Astma, demenssjukdom och psoriasis är andra exempel där vården fortfarande påverkas negativt av pandemin. Det gäller framför allt utebliven uppföljning. Under 2021 var det 160 000 färre uppföljningsbesök än vad det skulle ha varit enligt Socialstyrelsens riktlinjer.

"Det vi ser är att pandemin har inneburit att ett stort antal insatser som rekommenderas i de nationella riktlinjerna har minskat i Sverige, vilket vi kunde konstatera redan vid analysen som gjordes efter pandemins första år 2020. Och den minskningen består när vi nu utvärderat vården under 2021", säger Christina Broman.

Betydligt färre till tandläkaren

Även för tandvården kan man se effekter. Antalet besök till en basundersökning hos tandläkaren har minskat med närmare en kvarts miljon jämfört med före pandemin.

Och hur vården kommer att påverkas framöver är svårt att säga, enligt Christina Broman.

"Vilken effekt covid-19-pandemin kommer att ha på vården på längre sikt är svårt att förutsäga – inte minst på grund av att pandemin ännu inte är över."

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons