Annons

Var fjärde 70-åring jobbar

Sysselsättningen bland seniorer har nästan fördubblats de senaste tio åren. Nu jobbar så många som var fjärde 70-åring i någon utsträckning, visar en ny studie.
Arbetsmarknad • Publicerad 6 juni 2019
"Jag tycker inte riktigt om den där pensionärsstämpeln", säger 69-årige trädgårdsarbetaren Håkan Nilsson.
"Jag tycker inte riktigt om den där pensionärsstämpeln", säger 69-årige trädgårdsarbetaren Håkan Nilsson.Foto: Claudio Bresciani/TT

Håkan Nilsson jobbade tidigare som servicechef på ett laboratorieföretag i Stockholm, men när han blev 65 år gav han upp yrket för att syssla med något helt annat.

Att gå helt i pension var det inte tal om, i stället ägnar han cirka fyra timmar om dagen åt trädgårdsarbete via bemanningsföretaget Veteranpoolen.

Annons

– Är man fullt frisk och inte har några krämpor så finns det ingenting som säger att man inte kan göra någonting, säger Nilsson.

– Så det var inte av ekonomiska skäl som jag började – utan för att jag alltid tyckt om att vara ute och röra på mig och tänkte att det här passade mig.

Utbildning och hälsa

Fram till mitten av 1990-talet minskade sysselsättningen bland äldre, men sedan dess har trenden gått i motsatt riktning.

Nu har Sverige den högsta andelen arbetande seniorer i hela EU, enligt statistik från Eurostat – och utvecklingen har gått särskilt fort bland de mellan 65 och 74 år.

En ny studie av deklarerade inkomster som gjorts av pensionsföretaget Alecta visar att hela 26 procent av 70-åringarna och 10 procent av 77-åringarna i dag jobbar i någon utsträckning.

– Sedan 1990-talet har man uppmuntrat den äldre arbetskraften genom olika typer av åtgärder, till exempel begränsat möjligheten till förtidspensionering och sänkt arbetsgivaravgifterna, säger Dominique Anxo, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet som forskat på området.

Han tillägger dock att det också finns andra förklaringar, såsom bättre arbetsvillkor och längre livslängd. Enligt Anxos forskning har god hälsa och hög utbildning till och med nu större betydelse än de ekonomiska incitamenten.

– Vad vi kan se är att de flesta är högutbildade med god hälsa som tycker att arbetet är spännande, säger professorn.

– Det innebär inte att det inte finns vissa som jobbar på grund av låg pension, men för en majoritet handlar det inte om det ekonomiska utan om att arbetet ger stimulans.

Inte som pensionärer

Alectas tillhörande enkätundersökning, genomförd av undersökningsföretaget Ipsos, bekräftar bilden.

Annons

Endast 20 procent av de arbetande seniorerna uppger att de arbetar för att klara av vardagsutgifterna. I stället meddelar 68 procent stimulerande arbetsuppgifter som den huvudsakliga orsaken, och 65 procent att de jobbar för att de helt enkelt inte känner sig som pensionärer.

– Jag tycker inte riktigt om den där pensionärsstämpeln, säger Håkan Nilsson som passar in i de senare kategorierna.

– Och jag kallar mig heller inte för pensionär bara för att jag inte längre har något riktigt jobb.

TT: Är det rätt att höja pensionsåldern?

– Det vet jag inte om jag tycker. Det finns säkert de som är otroligt slitna när de är 65 år, men jag har ju haft ett stillasittande jobb som inte varit särskilt fysiskt ansträngande.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons