Annons

Vapensmugglare siktar in sig på Sverige

50 personer har hittills skjutits ihjäl i Sverige.
Och de många skottlossningarna har gjort att internationella vapensmugglare fått upp ögonen på Sverige, rapporterar
Brott • Publicerad 2 oktober 2022
Polis med vapenhund och kriminaltekniker på plats efter det att en man hittats skottskadad i en bil vid sjukhuset i Landskrona på lördagskvällen.
Polis med vapenhund och kriminaltekniker på plats efter det att en man hittats skottskadad i en bil vid sjukhuset i Landskrona på lördagskvällen.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi har en hög konfliktnivå och man mördar varandra. Det finns ett behov av vapen i Sverige, så det finns en affärsmässig idé, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren till Ekot.

Han bygger just nu upp ett nationellt skjutvapencenter tillsammans med Tullverket och Åklagarmyndigheten för att försöka stoppa utvecklingen i Sverige.

Annons

Vapen smugglas oftast in till Sverige av enskilda kurirer i mindre partier via fordon eller färjetrafik och de flesta vapenkontakterna utomlands finns främst i Balkanländerna och Polen.

Tanken med ett nationellt skjutvapencenter är att samla information och stötta olika brottsutredningar samt jobba med lagstiftningsfrågor för att på så sätt stoppa vapensmuggling till Sverige.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons