Annons

Oljearbetare uppges strejka i protesternas Iran

Irans demonstranter fortsätter att trotsa makten.
För fjärde veckan i rad bränner kvinnor slöjor och ropar slagord mot regimen. Nu uppges även oljearbetare ha inlett en strejk till stöd för protesterna.
Iran • Publicerad 10 oktober 2022
En bild på Mahsa Zhina Amini ligger på marken under en demonstration i Jerusalem den 6 oktober. Aminis död i polisförvar blev startskottet för den iranska protestvågen.
En bild på Mahsa Zhina Amini ligger på marken under en demonstration i Jerusalem den 6 oktober. Aminis död i polisförvar blev startskottet för den iranska protestvågen.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

På filmer som sprids i sociala medier syns hundratals män vandra ut från oljeraffinaderier i kustprovinsen Bushehr, medan de ropar slagord som "död åt diktatorn".

Enligt oppositionella iranska medier har delar av arbetsstyrkan inlett en strejk till stöd för de landsomfattande protesterna.

Annons

Ett uttalande från en fackliknande organisation som samordnar oljearbetare uppmanar alla i olje-, gas- och petroleumbranschen att demonstrera och förbereda sig för strejk, oavsett anställningsform, skriver brittiskbaserade Iran International.

Strejker i oljeindustrin, en av de viktigaste sektorerna i Irans ekonomi, bedöms ha spelat en stor roll under revolutionen 1979.

Rapporter om tunga vapen

Demonstranter i Teheran har mötts av tårgas och från nordvästra Iran kommer rapporter om att tunga vapen har satts in mot de protesterande folkmassorna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Den kurdiska Oslobaserade organisationen Hengaw anklagar myndigheterna för att ha skjutit skarpt med maskingevär i staden Sanandaj. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende part.

De omfattande protesterna, de största att skaka Iran på flera år, bröt ut i september efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i polisförvar efter att ha gripits av den islamiska diktaturens moralpolis. Aminis påstådda brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt.

Många döda

Enligt den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) har minst 95 människor dödats under regimens hårda nedslag mot demonstranterna. Ytterligare 90 människor dödades i staden Zahedan i sydöstra Iran i samband med protester som bröt ut efter att en polischef anklagats för att ha våldtagit en tonårig flicka.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons