Annons

OSSE: Oegentligheter när Tokajev vann

Kasym-Zjomart Tokajev tog som väntat hem segern i Kazakstans presidentval. Han fick 70,8 procent av rösterna enligt preliminära resultat, uppger valkommissionen.
Men observatörer anser att valet var kantat av oegentligheter.
Kazakstan • Publicerad 10 juni 2019
Kasym-Zjomart Tokajev i vallokalen under söndagens val.Foto: Alexei Filippov/AP/TT

I samband med valet kränktes grundläggande fri- och rättigheter, bland annat genom ett tillslag mot en demonstration, enligt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

"Valet genomfördes i en politisk miljö som dominerades av det styrande partiet vilket begränsade de kritiska rösterna", skriver organisationen i ett uttalande.

Annons

"Samtidigt innebar oegentligheter på valdagen och en likgiltighet för formella processer att en ärlig rösträkning inte kunde garanteras", står det vidare.

Tokajev hade handplockats av den tidigare presidenten Nursultan Nazarbajev och har varit interimspresident sedan denne plötsligt avgick i mars.

Den 66-årige Tokajev lovade under valet på söndagen att hans styre kommer att "bygga en dialog med alla de som stödjer regeringen och de som är emot regeringen". Han har sagt att han kommer att fortsätta att driva den tidigare presidentens politik och lyssna till hans råd i viktiga frågor.

Expresidenten, som hade suttit vid makten sedan landet blev självständigt 1991, brukade få drygt 90 procent av rösterna i val som västerländska observatörer klassat som varken fria eller rättvisa.

Under valdagen greps runt 500 människor som protesterade mot vad de anser ha varit ett orättvist val som formats för att bekräfta expresidentens val av efterträdare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons