Annons

Vänsterpolitik vann över brexitfrågor i Irland

När regeringspartierna var upptagna med att hantera brexit kammade vänsternationalisterna Sinn Féin hem röster i det irländska valet.
Irland • Publicerad 10 februari 2020
Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald firar med sina anhängare i Dublin efter söndagens val.
Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald firar med sina anhängare i Dublin efter söndagens val.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Från knappt 14 procent till drygt 24, och kanske största parti. Det slutgiltiga valresultatet i Irland har inte kommit än, men det står klart att det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin gjorde ett superval.

Sinn Féin ser därmed ut att gå förbi regeringspartiet Fine Gael (20,9 procent) som styr med stöd av Fianna Fáil (22,2 procent) vilka traditionellt turats om att inneha makten.

Annons

– Det här är ett stort skifte. Det definierar en ny era, säger forskaren Jonathan Evershed, vid University College Cork i södra Irland, till TT.

Sinn Féins brakval beror delvis på brexit. Eller snarare på att inte ha stirrat sig blint på brexit. Regeringspartiet anses visserligen ha hanterat brexit väl, men för väljarna handlade inte det här valet om Storbritanniens utträde ur EU, anser Evershed.

– Inget annat irländskt parti hade hanterat frågan särskilt annorlunda. Så det finns lite utrymme att kapitalisera på brexit. Och medan Fine Gael gjorde det förlorade de den politiska bollen ur sikte, säger Evershed.

Bostadskris

Sinn Féin, som gått från att senaste åren ha rört sig mot den politiska mitten till att nu röra sig tillbaka vänsterut, lyckades fånga upp folkets missnöje med ekonomin och bostadspolitiken.

Evershed finner en hel del likheter med valet i Storbritannien 2017, och den vänsterorienterade ledaren Jeremy Corbyns framgångar då.

– På många sätt beskrivs det här som valet Jeremy Corbyn ville ha men inte fick 2019. Regeringspartiet ville göra valet till en fråga om brexit men valet handlade i stället om "var ska jag bo", "kommer jag någonsin kunna ha råd att köpa ett hus" och "hur ska jag kunna fortsätta med så här dyra hyror", säger Jonathan Evershed.

– Sinn Féin var partiet som hade svaret på de frågorna.

Sågs som hyckleri

Dagens Sinn Féin var Irländska republikanska arméns (IRA) politiska gren och har som mål att återförena Irland med brittiskstyrda Nordirland. IRA:s historia, och de kopplingar som många gör till terrorism, har gjort att partiet inte haft något avgörande inflytande i Irland. Premiärminister Leo Varadkar med partiet Fine Gael utesluter att samarbeta med partiet. Det gjorde också Fianna Fáils – men nu har partiet gläntat försiktigt på dörren till samarbete.

Det skulle vara att överdriva att säga att Sinn Féins koppling till IRA inte längre spelar någon roll för väljarna, enligt Jonathan Evershed.

– Men jag tror att det definitivt blivit övertrumfat av de ekonomiska erbjudanden som partiet gör, säger han.

Annons

Många unga väljare ser dessutom kopplingarna till IRA som en del av historien. Och Fine Gaels och Fianna Fáils besked före valet att utesluta Sinn Féin som ett regeringsparti sågs dessutom av många som ett hyckleri, säger Evershed.

– Det togs emot dåligt, inte bara av Sinn Féins väljare, utan av en bred väljarskara. Folk tyckte att det inte var partiernas beslut att ta, om Sinn Féin platsar som regeringsparti, utan väljarnas beslut, säger Jonathan Evershed.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons