Annons

V ställer krav för att stödja budgeten

Vänsterpartiet efterlyser välfärdsreformer och lägger fram fyra grundläggande krav för att stödja regeringens höstbudget.
Politik • Publicerad 12 augusti 2021
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Tillsammans med partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson lägger Dadgostar fram kraven i en debattartikel i Dagens Nyheter.

– Det finns en stor samstämmighet bland svenska folket om att våra trygghetssystem har stora brister. Många partier borde vara överens om det, säger Dadgostar.

Annons

V klargör att partiet kräver inflytande över budgetens innehåll för att stödja den i riksdagen.

– Vi har under en väldigt lång tid sett en utveckling i Sverige mot ökande ekonomiska klyftor, stora nedskärningar i vård, skola och omsorg samt en väldigt hög arbetslöshet.

Dadgostar och Andersson skriver att ett av de fyra grundkraven är att "budgeten måste öka jämlikheten."

Slopat karensavdrag

Det handlar bland annat om att budgeten måste "komma till rätta med utförsäkringar i sjukförsäkringssystemet, om att a-kassan ska vara enkel att kvalificera sig till och gå att leva på vid arbetslöshet, och om att systemen ska utformas så att de skapar trygghet i stället för ojämlikhet".

– Sveriges löntagare betalar varje månad in till både sin sjukförsäkring och sin arbetslöshetsförsäkring och den behöver utfalla när man blir sjuk eller arbetslös. Vi märker att det över huvud taget inte fungerar.

Partiet kräver bland annat att karensavdraget vid sjukdom ska tas bort och att mindre företag kostnadskompenseras. Ett av de andra tre grundkraven är att "alla skattesänkningar i budgeten ska motsvaras av minst lika stora skattehöjningar".

– Budgeten behöver betala tillbaka till den stora välfärdsskulden, säger Dadgostar.

Ett annat grundkrav är att "den offentliga konsumtionen ska öka genom förstärkningar till välfärden i kommuner och landsting".

"Minsta möjliga"

Vidare kräver V att budgeten "måste innehålla betydande satsningar på jobb och klimat. Särskilt på att stärka omställningen i den svenska industrin och transportsektorn."

Dadgostar och Andersson skriver att Centerpartiet förbjudit regeringen att förhandla med V, och att de båda därför måste lägga fram sina krav i en debattartikel.

Annons

De är samtidigt kyligt karga i tonen, för även om kraven från V uppfylls är det inte säkert att partiet stödjer höstbudgeten.

– Det här är vad vi ser som det minsta möjliga för att ens diskutera eller överväga frågan, säger Nooshi Dadgostar.

TT har utan framgång sökt finansminister Magdalena Andersson (S) för en kommentar. Hennes pressekreterare klargör bara att regeringen kommer att presentera budgetpropositionen den 20 september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons