Annons

Framgång för vänsternationalister i Irland

Det vänsternationalistiska partiet Sinn Fein fick flest förstahandsröster i parlamentsvalet i Irland, fler än de traditionellt ledande partierna Fianna Fáil och Fine Gael.
Men hela resultatet står inte klart förrän senare i veckan.
Irland • Publicerad 10 februari 2020
Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald firar valsegern i Irland.
Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald firar valsegern i Irland.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Efter att alla valkretsar räknats har Sinn Fein 24,5 procent av förstahandsrösterna. Fianna Fáil och Fine Gael, har 22,2 procent respektive 20,9 procent.

Segern stöper om Irlands politiska lanskap. Partierna Fianna Fáil och Fine Gael har traditionellt turats om att inneha makten. Innan valdagen regerade Fine Gael med premiärminister Leo Varadkar.

Annons

I Irlands valsystem kan väljarna rangordna kandidater i första-, andra- och tredjehandsval. Det komplicerar rösträkningen, som fortsätter under måndagen. Det beräknas ta två till tre dagar innan hela mandatfördelningen går att fastställa.

Klart är emellertid att landets nästa regering måste bestå av mer än ett parti, och förhandlingarna är redan i gång. Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald har sagt partiet vill sitta i landets nästa regering.

"Det är officiellt att Sinn Féin vann valet – flest av folkets röster", skriver hon på Twitter.

Sinn Féin har varit verksamt både i Irland och i Nordirland. Dagens Sinn Féin var Irländska republikanska arméns (IRA) politiska gren.

Sinn Fein har som mål att återförena Irland med brittiskstyrda Nordirland. Partiet har tidigare uppgett att ett villkor för en politisk koalition är att det omedelbart inleds förberedelser för en omröstning om enande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons