Annons

Vann folkets röst – blir näst största parti

Irland • Publicerad 11 februari 2020
Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald
Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonaldFoto: Niall Carson/AP/TT

Det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin kammade hem flest förstahandsröster i helgens val i Irland – men får nöja sig med att bli näst största parti i parlamentet.

I stället blir det den gångna mandatperiodens största oppositionsparti Fianna Fáil som blir största parti räknat i antalet parlamentsledamöter. När alla röster räknats står det klart att Fianna Fáil tar 38 platser i parlamentet – mot Sinn Féins 37 platser. Regeringspartiet Fine Gael blir bara tredje största parti med 35 platser.

Annons

Sinn Féin ökade från 14 procent till 24 procent i valet, men hade inte tillräckligt med kandidater för att kunna dra nytta fullt ut av framgången.

I Irlands valsystem kan väljarna rangordna kandidater i första-, andra och tredjehandsval. Det komplicerar rösträkningen och gör att den tar längre tid än vad som är normalt i västerländska val.

Fjärde största parti bli De gröna med 12 platser, följd av Labour och Socialdemokraterna, som får 6 platser vardera.

Den kommande regeringen, som består av två av de tre största partierna, kommer behöva stöd från något av de mindre partierna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons