Annons

"Att spela inför er var verkligen en ära"

Vancouver har firat sina favorittvillingar och nu kan ingen mer bära Daniel och Henrik Sedins nummer 22 och 33 i Vancouver Canucks.
Ishockey • Publicerad 13 februari 2020
Daniel och Henrik Sedin hyllades i Vancouver.
Daniel och Henrik Sedin hyllades i Vancouver.Foto: DARRYL DYCK/AP/TT

"Chicago Blackhawks är i stan i kväll, men vi kan väl vara ärliga – ingen bryr sig ett skvatt om det. Mycket viktigare är att Daniel och Henrik Sedin är här för matchen – och sedan för alltid, efter att deras tröjor hissas upp i takbjälkarna på Rogers Arena, där de hör hemma."

Vancouver Sun sammanfattade med de orden vad de hockeyfrälsta i staden tänkte.

Annons

Två timmar före nedsläpp var de flesta stolarna i arenan fyllda med åskådare som ville hylla de svenska tvillingarna, som tillsammans stått för 633 mål, 1 478 assist och 2 636 matcher fördelat över 17 säsonger.

Tackade för stödet

På och bredvid isen samlades en lång rad Vancouver-legendarer – från Trevor Linden och Roberto Luongo till Markus Näslund och Mattias Öhlund – som stämde in i hyllningskören och själva höll tvillingarna ett tal där de tackade alla tränare, alla lagkamrater och alla Vancouversupportrar för det stöd de fick under sina 17 år i laget och staden.

– Att spela inför er var verkligen en ära och det var ingenting vi någonsin tog för givet, sade Daniel Sedin, som dessförinnan även fått in en pik mot sin bror när han mindes samarbetet med forwarden Alex Burrows.

– Ingen av oss tre kunde åka skridskor särskilt snabbt, och ingen av oss hade något vidare skott, och speciellt inte den där killen, sade Daniel och pekade mot Henrik.

Firar hela veckan lång

Jublet steg till nya höjder strax därpå, när Daniels och Henriks nummer 22 respektive 33 rent fysiskt hissades upp mot taket i arenan, där de nu kommer att hänga bredvid Stan Smyl, Trevor Linden, Markus Näslund och Pavel Bures pensionerade nummer.

För Daniel och Henrik Sedin är firandet ännu inte över. Veckan inleddes med att de i söndags sprang en halvmara och firandet kommer pågå över helgen. På söndag handlar det om deras välgörenhetsarbete utanför isen.

– De flesta spelare får en kväll i sin ära men för att Daniel och Henrik betydde så mycket för både hockeylaget och staden såg man det som en möjlighet att göra något utöver det vanliga, sade Jeff Paterson, hockeyjournalist på lokala radiostationen TSN Radio Vancouver, till TT inför firandet.

Den efterföljande matchen blev sedan en ensidig historia. Med ett mål i respektive period vann Vancouver enkelt med 3–0 mot Chicago. Jacob Markström stod för 49 räddningar och fick hålla säsongens andra nolla.

– Det är klart att det känns extra kul att få vinna på det här sättet när Daniel och Henrik blivit hedrade, säger Markström till Aftonbladet.

Det kanadensiska laget toppar sin division före Edmonton och Las Vegas.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons