Annons

Valresultat i Istanbul ogiltigförklaras

Lokalvalet i Istanbul ogiltigförklaras och nyval ska utlysas.
Ren diktatur, enligt oppositionen.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogans styrande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) led ett svidande nederlag i Istanbulvalet i mars.
Turkiet • Publicerad 6 maj 2019
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Foto: Presidential Press Service via AP

Beskedet kom efter ett beslut i Högsta valkommissionen. Motiveringen är att alla vallokalarbetare inte var offentliganställda samt att vissa dokument med resultat inte var underskrivna, enligt Recep Özel, en av AKP:s representanter i kommissionen, rapporterar Reuters.

"Ren diktatur"

Oppositionen rasade över beslutet.

Annons

– Det är olagligt att vinna över AK-partiet, sade Onursal Adigüzel, vice ordförande i det sekulära Republikanska folkpartiet (CHP), till Reuters och tillade:

– Det här systemet, som kör över folkets vilja och förbiser lagen, är varken demokratiskt eller legitimt. Det är ren diktatur.

President Erdogans AKP miste makten i provinserna Ankara och Istanbul till CHP i lokalvalen den 31 mars. I Istanbul skilde det endast 13 000 röster mellan partierna – men nederlaget blev stort. AKP och dess islamistiska företrädare har styrt de båda storstäderna i 25 år. Och Erdogan har tidigare sagt att en seger i Istanbul är som att segra i hela Turkiet.

Ekonomiskt nav

Kort efter nederlagen begärde AKP att valet i det ekonomiska navet ska ogiltigförklaras och göras om. I lördags uttalade sig Erdogan för första gången i frågan.

– Det föreligger en kontrovers här. Det finns felaktigheter här, det är också tydligt. Låt oss vända oss till folket för att se vad de har att säga, och vilket utfall det än blir så kommer vi att acceptera det, sade presidenten.

"Misströsta inte"

Istanbuls nytillträdde borgmästare mottog Högsta valkommissionens beslut med stoiskt lugn. "Det finns ingen anledning till misströstan", skrev Ekrem Imamoglu (CHP) i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Senare beskrev han dock beslutet som "lömskt".

Både Imamoglu och AKP:s Binali Yildirim, som förlorade i det ogiltigförklarade valet, avser att ställa upp som borgmästarkandidater igen.

Datum för nyvalet är satt till den 23 juni, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån .

Filip Norman/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons