Annons

Välkommen hjälp delas ut i befriade områden

I takt med att de ryskockuperade områdena befrias i Ukraina distribueras mat och andra förnödenheter till befolkningen av en rad hjälporganisationer. Men förödelsen är stor och många invånare oroas över den annalkande vintern.
Ukraina • Publicerad 12 oktober 2022
Matpaket delas ut av FN:s livsmedelsorgan WFP i Derhatji, en stad i Charkivregionen.
Matpaket delas ut av FN:s livsmedelsorgan WFP i Derhatji, en stad i Charkivregionen.Foto: Foto: Sida/TT
Samuel Tunfjord, programansvarig för Ukraina på Sidas humanitära enhet, pratar med invånare i Derhatji.
Samuel Tunfjord, programansvarig för Ukraina på Sidas humanitära enhet, pratar med invånare i Derhatji.Foto: Foto: Sida/TT

Behovet av humanitärt bistånd är stort i de befriade områdena i östra Ukraina. Under måndagen anlände en lastbil från FN:s livsmedelsorgan WFP till Derhatji, en stad i Charkivregionen, för att dela ut matpaket.

– Folk samlades och det rådde nästan en lättsamhet på vissa håll. Människorna uppvisade en otrolig motståndskraft, säger Samuel Tunfjord, programansvarig för Ukraina på Sidas humanitära enhet, som deltog i matdistributionen.

Många äldre

Annons

De flesta som stannat kvar i Derhatji, som hade omkring 18 000 invånare före kriget, är äldre och i stort behov av hjälp. Matpaketen som delas ut täcker 60 procent av en persons livsmedelsbehov för en månad. Under måndagen fick 500 personer i staden del av hjälpen.

– Vissa har inte haft möjlighet att lämna för att de inte haft ekonomiska eller fysiska möjligheter, medan andra valt att stanna för att de har bott där i många decennier.

WFP har gjort bedömningen att inom 30 kilometer från frontlinjen i de regeringskontrollerade områdena finns det 2,2 miljoner människor som är i behov av humanitär assistans. Varje månad skickas 700 lastbilar med livsmedel till frontlinjen.

– Bortom behovet av matassistans finns behov av medicin och andra förnödenheter, i vissa fall exempelvis vuxenblöjor, säger Samuel Tunfjord.

Oroliga för vintern

Förödelsen efter striderna i Derhatji är stor och många bostadshus och andra byggnader är totalförstörda. Det humanitära biståndet koordineras av olika hjälporganisationer och invånarna får även hjälp med att reparera sina hus, något som behövs inför vintern.

– Man är väldigt orolig för vintern. Det kan det bli över minus 20 grader i de här områdena. En person beskrev det som att hon var mer rädd för vintern än för kriget, säger Samuel Tunfjord.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons