Annons

Valfusk igen när årets fågel ska koras

Nya Zeeland • Publicerad 11 november 2020
Kivifågeln är Nya Zeelands nationalsymbol. På bilden syns en annan art än den mindre fläckkivin. Arkivbild.
Kivifågeln är Nya Zeelands nationalsymbol. På bilden syns en annan art än den mindre fläckkivin. Arkivbild.Foto: AP/TT

Det finns alltid en risk för att val omgärdas av oegentligheter. Och omröstningen som utser årets fågel i Nya Zeeland är inget undantag. Forest and Bird har upptäckt att över 1 500 fuskröster har lagts på den mindre fläckkivin, enligt organisationen som ligger bakom omröstningen.

Mindre fläckkivi gick tillfälligt upp i ledningen innan det upptäcktes att rösterna kom från olika mejladresser skapade från samma IP-konto. Rösterna togs då bort från den digitala omröstningen.

Forest and Bird lanserade omröstningen om årets fågel 2005, i ett försök att folkbilda om landets inhemska arter. Men det är inte första gången som fusk upptäcks. Tidigare år har väljare försökt att påverka valet till bland annat den vithuvade hägerns fördel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons