Annons

Våldtäktsdomen mot kulturprofilen står fast

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd för den så kallade kulturprofilen. Därmed står våldtäktsdomen mot mannen, med nära koppling till Svenska Akademien, fast.
Brott • Publicerad 7 maj 2019
Kulturprofilen anländer till förhandlingen i Svea hovrätt, där han dömdes till 2,5 års fängelse för två våldtäkter.
Kulturprofilen anländer till förhandlingen i Svea hovrätt, där han dömdes till 2,5 års fängelse för två våldtäkter.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I Svea hovrätt dömdes mannen till 2,5 års fängelse för två våldtäkter begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011. Domen överklagades av kulturprofilen, som hävdade att rätten varit jävig. Försvaret har också inkommit med ny bevisning, i form av ett medicinskt utlåtande. Men det räckte inte för att övertyga HD om en ny prövning av fallet.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns något skäl att meddela prövningstillstånd" skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Annons

Övergreppen uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur kulturprofilen utsatt dem för ofredanden och sexuella övergrepp. Granskningen kastade in Svenska Akademien i en djup kris som ledde till att flera av dess ledamöter har lämnat sina uppdrag.

Kulturprofilen fråntas nu också en utmärkelse som han tilldelats av kungen, det skriver hovet i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons