Annons

Våldsamma protester mot israelisk rättsreform

Israeliska demonstranter har drabbat samman med polis, stört tågtrafik och spärrat av vägar, däribland huvudleden mellan Jerusalem och Tel Aviv.
Premiärminister Benjamin Netanyahus planerade reform av rättsväsendet möter allt hårdare kritik.
Israel • Publicerad 1 mars 2023
En demonstrant i grismask blåser i en vuvuzela bredvid en polisbil i Tel Aviv.
En demonstrant i grismask blåser i en vuvuzela bredvid en polisbil i Tel Aviv.Foto: Oded Balilty/AP/TT
Demonstranter klädda som karaktärerna i tv-serien The Handmaid's Tale på väg till protester mot regeringens planer i Jerusalem.
Demonstranter klädda som karaktärerna i tv-serien The Handmaid's Tale på väg till protester mot regeringens planer i Jerusalem.Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Under onsdagen – av demonstranterna döpt till "nationell dag för störande av ordning" – har stora skaror människor samlats till förnyade protester i flera israeliska städer. Polis på hästrygg kastar chockgranater mot demonstranter som skanderar"demokrati" och "polisstat" i Tel Aviv. Flera människor har gripits, enligt uppgift efter att ha kastat stenar och vattenflaskor mot polisen.

– Om den nuvarande regeringen får sin vilja igenom är vi rädda att vi inte längre kommer att vara en demokrati eller ett fritt land, säger demonstranten Arianna Shapira.

Annons

– Som kvinna och som mamma är jag väldigt rädd för min familjs och mina vänners skull, tillägger hon.

Utmaning för Netanyahu

Folksamlingarna protesterar mot ytterhögerregeringens långt gångna planer på omfattande reformer av landets rättsväsende. Premiärminister Benjamin Netanyahus kontroversiella reform innebär bland annat att parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen – samt att politikerna ska få större inflytande över nomineringar av domare till samma domstol.

De kraftiga protesterna har pågått i veckor och skickat chockvågor över Israel. Krisen innebär en allvarlig utmaning för Netanyahu, som återvände till landets maktkorridorer för bara runt två månader sedan.

Mutor för positiva nyheter

Israels parlament, knesset, planerar dessutom ytterligare en ifrågasatt omröstning under onsdagen, om ett separat lagförslag som ska förhindra att Netanyahu fråntas sin post om han döms för korruption.

Den 73-årige Likudledaren står sedan flera år tillbaka inför rätta anklagad för korruption. Anklagelserna, som Netanyahu kallat "löjliga" och "påhittade", handlar bland annat om att han ska ha mutat en mediemogul för att säkerställa en positiv mediebevakning.

Demonstranterna – en brokig samling av unga och gamla, barn med föräldrar, strejkande läkare och techarbetare – har hittills mötts av kalla handen från regeringens sida. Landets hårdföre nye säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir har utlovat tuffa tag och kallat demonstranterna för anarkister.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons