Annons

Valborg bjöd på extremt tidig vår i norr

Våren har hunnit längre norrut i landet än vanligt. Och jämfört med för 100 år sedan är den extremt tidig.
Tussilago och blåsippa blommar i hela landet utom i nordligaste fjällen, visar rapporter som strömmande in under valborgshelgen.
Natur • Publicerad 2 maj 2019
Häggen blommar ovanligt tidigt i år. ArkivbildFoto: Hasse Holmberg / TT

Under valborg och första maj har Vårkollen genomförts för femte året i rad. Det är ett samarbete mellan Svenska botaniska föreningen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), där frivilliga rapporterat in förekomsten av tussilago, blåsippa, vitsippa, sälg, björk och hägg.

Moa Pettersson vid Svenska botaniska föreningen noterar att intresset för att delta i Vårkollen har ökat. I år har 8 500 rapporter från 1 600 platser kommit in.

Annons

– Vårtecken är ju en väldigt kär tradition i det här landet och det är ju sex växter som är ganska lätta att känna igen. Det är ju därför vi har valt dem.

Extremt år

Eftersom en liknande rapportering av vårtecken gjordes kring förra sekelskiftet, har forskarna kunnat jämföra både med hur det såg ut för drygt 100 år sedan och med perioden 2015–2018. Och vid bägge jämförelserna har våren i år nått ovanligt långt norrut.

– Det är ett av de mer extrema åren. Vi kan säkert hitta några andra sådana här år, men de är rätt ovanliga, säger Ola Langvall vid Sveriges lantbruksuniversitet, samordnare för Svenska fenologinätverket.

Han lyfter fram häggens blomning som exempel.

– I de tidigare Vårkollarna har vi bara fått enstaka rapporter att de börjat blomma längst ner i Skåne så här tidigt. Nu ser vi att den blommar ganska allmänt i Götaland och större delen av Svealand, dock inte i Stockholm. Jämfört med historiska data för 100 år sedan är det tre veckor tidigare.

Naturlig variation

Ola Langvall vill inte dra slutsatsen att det är klimatförändringarna som gör att våren är tidig.

– Att just i år är så tidigt är en naturlig variation. Om vi får ett antal år där det blir så här tidigt, då kan vi säga att det är en trend. Det vågar vi inte göra riktigt än.

Han tror att de tidiga vårtecknen kan ge ett smakprov på hur vi kan påverkas av klimatförändringarna. Värme och tidiga vårblommor välkomnas av de flesta, men kan också förvärra problemen för pollenallergiker.

TT: Ska man då glädjas eller oroas av rapporter om tidigare vårtecken?

– Bägge delar. Jag gläds alltid när vårblommorna kommer och löven slår ut. Men det är klart att man blir ju orolig för hur det ska gå på sikt med växter och djur, säger Ola Langvall.

Annons

Den tidiga blomningen betyder också ökad risk för bakslag. Det regn och den kyla som slagit till i delar av landet kan hota blomning och pollinering. Resultatet kan bli dåligt med frukt på träden och bär i skogen, påpekar han.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons