Annons

Valar i ljudtest väcker högljudd protest

I sommar ska valar fångas in och utsättas för ett ljudexperiment i norska Lofoten.
Ett stort upprop kräver att experimentet ställs in.
Norge • Publicerad 11 juni 2021
Vikvalar som simmar längs med Norges kust ska fångas in och bli föremål för ett ljudexperiment. Arkivbild.
Vikvalar som simmar längs med Norges kust ska fångas in och bli föremål för ett ljudexperiment. Arkivbild.Foto: Adam Butler/AP/TT

Totalt tolv vikvalar ska hållas i nätfållor i havet utanför Lofoten. Forskare kommer att placera sugkoppar med elektroder på deras nackar och överföra ljud i olika frekvenser i sextimmarssessioner.

Syftet är att testa valarnas hörsel, för att se om de kan fara illa av oväsen från till exempel fartygstrafik och havsbaserade industrier.

Annons

En djurrättsorganisation har tagit initiativ till ett upprop som har undertecknats av fler än 60 000 personer, däribland 50 forskare, rapporterar norska NRK och flera internationella medier.

Experimenten riskerar att orsaka valarna skada och stress samtidigt som de forskningsmässiga fördelarna är få, påpekas i ett brev riktat till Norges statsminister Erna Solberg.

"Vi vill med kraft uppmana er att kräva att dessa tester ställs in, då de är fullständigt oacceptabla ur ett naturvårds-, forsknings- och djurskyddsperspektiv", skriver de.

Norges livsmedelsmyndighet Mattilsynet har godkänt forskarnas plan. Projektet leds av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) och finansieras av den amerikanska militären.

FFI:s chefsforskare Petter Kvadsheim säger till NRK att det inte handlar om att testa hur mycket eller högt ljud valarna tål.

– Detta är forskning som ska ge djuren bättre skydd framöver, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons