Annons

Vaginalt hormon ger inte färre missfall

Tillskott av hormonet progesteron ökar inte chanserna för kvinnor med blödningar tidigt under graviditeten att bli gravida.
Enligt en studie slutade nästan lika många graviditeter i placebogruppen med ett levande barn.
Forskning • Publicerad 11 maj 2019
Tillskott av vaginalt progesteron under graviditeten minskar inte antalet missfall bland kvinnor som drabbats av tidiga blödningar. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

I den brittiska studien lottades 4 000 kvinnor till den ena eller andra behandlingen. Gemensamt för dem alla var att de hade uppsökt sjukvården på grund av blödning före graviditetsvecka tolv, skriver Dagens Medicin.

Progesteron är ett hormon som är nödvändigt för att embryot ska kunna fästa i livmodern. Tidigare, mindre studier har pekat på att ett tillskott av vaginalt progesteron skulle kunna öka chanserna för en fullgången graviditet.

Ingen större skillnad

Annons

Så verkar dock inte vara fallet. När forskarna sammanställde resultaten från den nu aktuella studien, publicerad i New England Journal of Medicine, fanns ingen större skillnad i andelen levande födda barn mellan de kvinnor som hade fått progesteron och de som hade fått placebo, en andel som var 75 procent i progesterongruppen respektive 72 procent i placebogruppen.

– En intressant upptäckt är att det i den grupp kvinnor som haft tre eller fler missfall och en blödning tidigt i graviditeten, såg man faktiskt en effekt med fler levande födda barn i progesterongruppen. Det tyder på att till just dessa kvinnor kan det vara bra att ge progesteron, säger Henrik Hagberg, professor och överläkare vid kvinnokliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till tidningen.

Inte samma tyngd

Detta utfall kom dock fram efter en så kallad subgruppsanalys, påpekar Henrik Hagberg. Därför har detta resultat inte samma tyngd som det primära effektmåttet som var andelen levande födda barn efter minst 34 veckors graviditet för hela gruppen kvinnor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons