Annons

Vägen vidare mot brexit – eller inte

Brexit utan avtal eller ännu en förlängning? Omförhandling eller nyval eller både och?
Här är vägarna som Storbritannien väljer mellan för att komma ut ur brexitdimman.
Brexit • Publicerad 2 september 2019
Premiärminister Boris Johnson grubblar över vägen vidare kring brexit. Arkivfoto.Foto: Jeremy Selwyn/AP/TT

Rakt ut över stupet

Än så länge leder huvudspåret mot att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober. Om inte det kroniskt oeniga brittiska parlamentet kan enas om något annat blir det vad som sker, även om båda sidor varnat för allvarliga ekonomiska konsekvenser.

Annons

Ett nytt avtal

Premiärminister Boris Johnson hoppas att EU ska vika sig och gå med på ändringar i det framförhandlade utträdesavtalet för att få bort framför allt den så kallade nordirländska nödlösningen – som brittiska kritiker anklagar för att ta bort hela vitsen med utträdet. Tills vidare säger dock EU enat och envist nej till en omförhandling.

Ännu en förlängning

Oppositionen i underhuset hoppas få igenom krav på att be EU om förlängd förhandlingstid, kanske ända fram till i vår. I så fall krävs hjälp från de konservativa ledamöter som absolut inte vill se ett avtalslöst utträde. Kravet kan ges i form av en deadline, där Johnson får på sig till mitten av oktober att ordna ett avtal som alla kan acceptera.

Ja till det gamla avtalet

Underhuset har hittills tre gånger om röstat nej till det avtal som EU och Storbritannien förhandlat fram under Theresa Mays tid som premiärminister. Förslaget kan dock knappast läggas fram på nytt, utan en rejäl förändring.

Nyval

Trots ett ovisst opinionsläge tycks varken regeringen eller oppositionen ha något emot ett nyval. Men hinner man i så fall med det före den 31 oktober? Och vad händer annars? Främst brexitmotståndarna oroas över att man under tiden helt enkelt halkar ut ur EU.

Ny regering

Rent tekniskt kan den nuvarande konservativa regeringen förlora en förtroendeomröstning och ersättas av någon form av koalition under Labourledaren Jeremy Corbyn. Även oppositionen är emellertid splittrad – och i så fall blir det sannolikt bara för att be om förlängd tid från EU under tiden som man förbereder nyval.

Annons

Ny folkomröstning

Labour har lovat att låta folket välja på nytt – men bara om man vinner nästa val. Vilka alternativ som då ska ställas mot varandra är heller inte givet.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons