Annons

Vacker månhalo över Stockholm

Väder • Publicerad 7 december 2022
Bilden på månhalon togs i Solna vid halv tio-tiden på onsdagskvällen.
Bilden på månhalon togs i Solna vid halv tio-tiden på onsdagskvällen.Foto: Niklas Svahn/TT

De som blickade upp mot himlen i Stockholmsområdet på onsdagskvällen kunde lägga märke till ett vackert halofenomen runt månen.

Ordet halo härstammar från grekiskan och betyder cirkel. Enligt SMHI bildas de flesta halofenomen då solen lyser på iskristaller – men i bland kan även månen vara en tillräcklig ljuskälla.

Annons

Bilden togs klockan 21.30 i Solna.

Det här är en halo

Halo kallas de optiska fenomen i form av färgade eller ofärgade ringar, bågar, pelare eller ljusa fläckar runt solen och månen.

De uppstår genom ljusets brytning och reflektion i iskristaller som svävar i atmosfären.

Fenomenen framträder relativt ofta på himlen, många gånger i samband med frontsystem och nederbördsområden som närmar sig.

På vintern kan halofenomen uppstå närmare marken, i samband med frostdimma eller dis. De kan då också uppstå kring andra ljuskällor än sol och måne, exempelvis gatlyktor.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons