Annons

Tutförbud nytt drag mot vaccinprotesterna

Lastbilsprotesten mot covid-vaccin och Kanadas restriktioner har lamslagit Ottawa som utlyst undantagstillstånd.
Om inte det får tyst på demonstranterna hoppas invånarna på det tillfälliga förbudet mot att använda biltutan.
Kanada • Publicerad 7 februari 2022
Lastbilar i centrala Ottawa blockeras av polis. Bild från i lördags.
Lastbilar i centrala Ottawa blockeras av polis. Bild från i lördags.Foto: Nathan Denette/AP/TT
Lastbilar står på rad på Metcalf street i Ottawa den 30 januari.
Lastbilar står på rad på Metcalf street i Ottawa den 30 januari.Foto: Justin Tang/AP/TT
Försök att flytta en av lastbilarna som blockerar vägen vid Coutts i Alberta.
Försök att flytta en av lastbilarna som blockerar vägen vid Coutts i Alberta.Foto: Jeff McIntosh/AP/TT

Den allvarligaste nödsituationen hittills. Så beskriver Ottawas borgmästare Jim Watson krisen och kraftigt beväpnad polis har slagit till mot proteströrelsen.

– Det är uppenbart att vi är i underläge och att vi förlorar den här striden. Det här måste upphävas, vi måste få vår stad tillbaka, sade Jim Watson till kanadensiska radiokanalen CFRA på söndagen och beskrev situationen som "fullständigt utom kontroll".

Annons

Han utlyste då ett undantagstillstånd i Kanadas huvudstad för att få slut på de omfattande lastbilsprotesterna som är inne på sin andra vecka.

På måndagen befann sig enligt Watson mellan 400 och 500 lastbilar fortfarande på gatorna och bärgare säger till public servicebolaget CBC att det är för trångt för att de ska kunna tvångsflytta dem.

"Frihetskonvojen" som rörelsen själv kallar sig nådde huvudstaden den 29 januari och har parkerat sina stora lastbilar på stadens gator, ställt upp tält och tillfälliga bodar.

"Tutande inga djupa tankar"

Medborgarna har klagat på det ändlösa tutandet, på nedskräpningen i stadens parker, över att ha blivit trakasserade, förolämpade eller ha stoppats av demonstranterna.

Under måndagen tröttnade även domaren Hugh McLean på protesterna. En kvinna stämde förra veckan demonstranterna på miljonbelopp för att de åsamkat henne stort lidande, och McLean gick på hennes linje.

Han meddelade ett tillfälligt åläggande om att allt biltutande är förbjudet i de centrala delarna av staden under tio dagar.

– Att använda biltutan är såvitt jag vet inte ett yttrande av några djupa tankar, motiverar han beslutet och anser inte att ett förbud mot biltutor på något sätt inskränker deras rätt att protestera.

Rasism och hatbrott

250 federala poliser har kallats till Ottawa för att hjälpa till. Men proteströrelsen har lockat till sig flera högerextremister, och det oroar polisen som efterlyser än mer resurser.

Polischefen Peter Sloly sade på måndagen enligt CBC till stadsfullmäktige att han vill ha ytterligare 1 800 poliser på gatorna, och det omedelbart.

Över 650 samtal hade tidigt på måndagen kommit in till polisen i Ottawa sedan protestens början tio dagar tidigare och 97 misstänkta brott utreds. Elva av dem rör hatbrott och fyra personer har delgivits misstanke.

I provinsen Alberta stoppar en stödprotest vägen till USA och gränsövergången vid orten Coutts. Den protesten har pågått i tio dagar och har kostat hundratals miljoner kronor i utebliven gränshandel, enligt CBC.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons