Annons

Vaccinerade tyskar får tillbaka friheter

I hela Europa har pandemin inneburit inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter.
Nu sneglar många länder på hur samhället ska öppnas igen – däribland Tyskland, där vaccinerade snart kan få leva mer fritt.
Tyskland • Publicerad 5 maj 2021
Kölnbor köar för att få sin spruta.
Kölnbor köar för att få sin spruta.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Tyskar som är fullt vaccinerade mot covid-19 kan inom kort räkna med att få tillbaka en del av de friheter som tagits ifrån dem sedan pandemin bröt ut förra våren.

Redan i helgen kan det bli aktuellt med restriktionslättnader för gruppen, sedan regeringen i Berlin enats om ett nytt lagförslag. Lagen, som nu ska klubbas av parlamentet, undantar vaccinerade och tillfrisknade från de omdiskuterade reglerna om utegångsförbud i områden med hög smittspridning, enligt public service-kanalen ARD.

Annons

Det blir också tillåtet att träffa andra ur gruppen utan inskränkningar, och den som vill får exempelvis besöka frisören eller gå på zoo utan att uppvisa ett dagsfärskt negativt covid-19-test, som andra behöver göra.

Måste ha anledning

Restriktioner i samhället måste ha en klar och tydlig anledning, enligt justitieminister Christine Lambrecht (SPD).

– Så fort den här anledningen upphör ska restriktionerna bort, säger hon, enligt ARD.

I april drev tyska regeringen igenom en förändring av landets smittskyddslag, som innebär en överföring av befogenheter från delstaterna till Berlin. I områden med stor smittspridning måste lokala myndigheter införa nattliga utegångsförbud, och kontaktreglerna skärps.

Sjunkande smittotal

Andra områden, där smittläget är bättre, får låta affärer, restauranger och vissa kulturinrättningar hålla öppet för personer med negativt provsvar. I fortsättningen ska detta även gälla vaccinerade och tillfrisknade, enligt justitieministern.

Under hela det senaste halvåret har Tyskland befunnit sig i någon form av nedstängning. Först en "mini-lockdown" från november 2020, och från mitten av december – då coronaläget förvärrades – mer långtgående åtgärder.

Den senaste tiden har dock smittotalen sjunkit och vaccinationstakten ökat kraftigt, vilket har gett ny kraft åt kraven på restriktionslättnader.

Fakta: Covid-19 i Tyskland

Tyskland, som har 83 miljoner invånare, klarade sig relativt väl genom pandemins första våg. Under hösten ökade dock antalet nya fall och dödsfall kraftigt, något som föranledde en mycket svår situation runt jul, då den andra vågen nådde sin kulmen.

Efter några veckors nedgång tog smittspridningen åter vid i mitten av februari. I början av mars konstaterade smittskyddsmyndigheten RKI att Tyskland nu befinner sig i den tredje vågen, något som delvis förklarades med att den smittsamma så kallade brittiska virusvarianten hade tagit över allt mer, precis som i Sverige.

I slutet av april började kurvorna vända nedåt igen.

Sedan pandemins början har 3,2 miljoner fall bekräftats i Tyskland. Fler än 83 000 personer har avlidit.

Källa: RKI

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons