Annons

Vaccineffekten: Allt fler äldre bokar resor

Med en spruta i armen vaknar reslusten. Nu vågar allt fler svenskar boka semesterresor till utlandet – och resebyråerna tycker sig se en tydlig effekt av vaccinationerna.
Resor • Publicerad 4 maj 2021
Längtan efter sol och bad är stor bland svenskarna. På bilden tyska turister på spanska Mallorca i juni 2020.
Längtan efter sol och bad är stor bland svenskarna. På bilden tyska turister på spanska Mallorca i juni 2020.Foto: Joan Mateu/AP/TT
Nu bokar svenskarna sommarresor till bland annat Spanien, Turkiet och Grekland. På bilden en solig strand i Glyfáda söder om Aten i april.
Nu bokar svenskarna sommarresor till bland annat Spanien, Turkiet och Grekland. På bilden en solig strand i Glyfáda söder om Aten i april.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT

Efter ett år i pandemins tecken suktar många efter varmare breddgrader – inte minst bland den delen av befolkningen som redan fått en spruta eller två. Sedan påsk har bokningarna bland 60-plussarna mer än fördubblats, visar siffror från resebyrån Ticket. Enligt marknadschefen Michael Kapil är bokningsläget just nu det bästa sedan pandemins start.

– Nu märker vi att 50- och 60-plussarna har börjat boka igen, och det är en målgrupp som fram tills ganska nyligen i stort sett inte bokade alls. Vi tror att det beror på att de antingen redan fått den första dosen vaccin eller att den är nära förestående, säger han.

Annons

Bokningsläget har till stor del följt nyhetsrapporteringen kring vaccinationerna, uppger Michael Kapil. Att EU:s så kallade vaccinpass nu tycks komma allt närmre verkar göra att allt fler vågar boka årets semester.

70-plussarna bokar

Med ett "grönt EU-certifikat", som tros kunna börja gälla redan den 1 juli, ska fri rörlighet råda inom EU såvida innehavaren antingen vaccinerats mot covid-19 eller kan uppvisa antikroppar eller ett negativt testresultat.

– När vaccinen kom ut på marknaden stack försäljningen upp rejält, men när nyheterna därefter inte var lika positiva började det gå ner igen. Nu har vi sett en konstant uppgång i fyra, fem veckor och vi tror att det kommer att fortsätta, säger Michael Kapil.

Det är en utveckling som även ses hos charterarrangörerna. För resor mellan maj och september har bokningarna för ålderskategorin 70 plus ökat med 97 procent gentemot bokningsläget i februari, uppger Adam Györki, kommunikationsansvarig hos Tui.

– Vi tänker att man kan dra slutsatsen att det är de som redan vaccinerats som nu bokar. Först när man har fått sin spruta vågar man slänga sig på bokningsknappen, säger han.

Många vill resa i juni

Även hos Ving ser man en tydlig vaccineffekt, enligt kommunikationschefen Fredrik Henriksson. Under förra veckan ökade bolagets vinterförsäljning med nästan 25 procent gentemot veckan innan. Många bokar resor till slutet av sommaren, hösten eller vintern – till och med till nästa år – men den senaste veckan har även bokningarna i närtid tagit fart.

– Förra veckan var juni den mest populära månaden bland våra bokningar. 40 procent av de som bokat är 50 år eller äldre – det är fler än ett vanligt år.

Även Apollo har märkt att resesuget ökat de senaste veckorna, enligt bolagets presskontakt Annika Lindberg. Trycket är högt när det gäller resor under vintern och höstlovet, men även för sommarens resor till Medelhavet.

– Det är en rejäl ökning och det är absolut beroende av vaccinläget, säger hon.

Trygghet viktigt

Enligt resebyråerna är det tydligt att kunderna efterfrågar om- och avbokningsbara resor i allt högre grad. De flesta charterarrangörer har under pandemin infört tryggare resevillkor som fortsatt gäller, åtminstone för sommarens och höstens resor. Vings covidgaranti innebär pengarna tillbaka inom sju dagar om resan skulle ställas in, samt fri avbokning upp till 60 dagar före avresa och ombokning upp till 30 dagar före. Tui och Apollo har i stort sett samma regler, men den fria ombokningen gäller upp till 14 dagar innan avresa. Apollo har även förlängt sitt så kallade "trygga val" till att gälla även för bokningar fram till april 2022.

Annons

Vad som gäller om man exempelvis får covidsymtom under resan eller om landet ifråga "stänger ner" under semestern beror på resebolagens försäkring samt den egna hemförsäkringen.

– Det är jätteviktigt att ha en bra reseförsäkring, att man verkligen känner sig helt trygg både under bokning och på plats, säger Annika Lindberg på Apollo.

Fakta: Hit vill vi resa

Resebyrån Tickets mest bokade resmål under april 2021:

Gran Canaria, Spanien

Mallorca, Spanien

Phuket, Thailand

Rhodos, Grekland

Malaga, Spanien

Kreta, Grekland

Dubai, Förenade arabemiraten

Miami, USA

Antalya, Turkiet

Cancun, Mexiko

Källa: Ticket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons